Terug

Volg Hart van Nederland

Vandaag Inside-heren fel tegen Rutte: 'Je moet nu eer aan jezelf houden'

Politiek

13 mrt 2023, 22:49

Minister-president Mark Rutte is maandagavond te gast bij het televisieprogramma Vandaag Inside. In het programma werd fel gediscussieerd over de aanpak van de premier rondom onder andere Groningen en de toeslagenaffaire. Rutte kreeg het zwaar te verduren door de presentatoren. "Ik vind dat je nu de eer aan jezelf moet houden", zei Johan Derksen tegen hem.

Al in de eerste tien minuten van de uitzending viel Derksen gelijk met de deur in huis: "Ik vind dat Mark Rutte moet opstappen", zei hij met de premier naast hem. "Als je de verantwoordelijkheid over iets hebt, en er gaat iets dramatisch mis, dan moet je consequenties trekken", begon Derksen zijn betoog.

"Na de toeslagenaffaire vond ik al dat het de hoogste tijd werd. Na Groningen vond ik dat je niet meer kon blijven. Als je zo'n rapport krijgt, dan blijft alleen de dictator van een bananenrepubliek zitten en niet een fatsoenlijke minister-president van een beschaafd land", aldus Derksen.

'Niet weglullen'

Rutte reageert: "Ik ga het niet weglullen, maar wel reageren. Groningen is een drama. Daar moet je dus als bestuur optreden en dat hebben we ook gedaan. Er zijn dingen niet goed gegaan en dingen wel goed gegaan, zoals de aardgaswinning eerder dan 2030 terug naar nul gaat en het versnellen van het repareren van huizen."

Hij zegt "Als jij zegt: je moet weg, dan heb ik dat te accepteren. Er zijn meer Nederlanders die dat zeggen. Er zijn gelukkig ook Nederlanders die zeggen: we geven die man wel de kans om problemen op te lossen."

'Gefaald'

Maar dat is volgens Derksen een façade. "Je zegt wel eens: ik wil ook de tijd hebben om te herstellen, dat is onmogelijk. Dan had je dat allang gedaan. De toeslagenaffaire wordt niet hersteld, Groningen wordt niet hersteld. Die mensen leven al twaalf jaar met de rug tegen de muur, hele gezinnen ontregeld onder de stress. Ik vind dat je wat dat betreft gefaald hebt. Ik vind dat je nu de eer aan jezelf moet houden."

Bekijk hier de discussie tussen Derksen en Rutte:

Vandaag Inside-presentatoren fel tegen Rutte: 'Ik vind dat je nu de eer aan jezelf moet houden'
3:01
Vandaag Inside-presentatoren fel tegen Rutte: 'Ik vind dat je nu de eer aan jezelf moet houden'

De VVD reageert na afloop via Twitter dat ze na deze uitzending ten minste één stem binnen hebben:

Op Twitter wordt verder veel gereageerd op de spraakmakende uitzending.

Hart van Nederland maakt iedere dag de podcast TV-TALK, waarin de opvallendste fragmenten van de televisieavond worden besproken. Uiteraard komt Rutte bij Vandaag Inside ook aan bod. Luister hieronder de meest recente aflevering:

TV-TALK is iedere ochtend te vinden in je favoriete podcastapp, zoals Spotify, Apple Podcasts of Juke. Of luister 'm direct via de speler hierboven. Abonneer om geen aflevering te missen! Wil je meepraten of iets met ons delen? Mail dan naar podcast.hart@talpanetwork.com of gebruik #TVTALK.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.