Terug

Volg Hart van Nederland

Van Huffelen reageert op negeren Kamermotie over Europese digitale identiteit: 'Kon geen nee meer verkopen'

Van Huffelen reageert op negeren Kamermotie over Europese digitale identiteit: 'Kon geen nee meer verkopen'

Politiek

17 feb 2023, 17:41

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitale Zaken) heeft gereageerd op het besluit om tegen de wens van een Kamermeerderheid in toch in te stemmen met het veelbesproken Europese digitale identiteit (eID). Donderdag hebben veel partijen hun onvrede geuit hierover. Van Huffelen zegt niet anders te kunnen als Nederland enige inspraak wil hebben in de onderhandelingen over verdere invulling van het plan.

Er is veel om te doen: de Europese digitale identiteit (eID). Volgens critici een nieuwe manier om de Nederlandse burger te controleren en geldstromen te kunnen volgen. Maar volgens het kabinet is het juist een manier om veilig (bank)zaken te doen met mensen en bedrijven uit andere landen.

Ook een Kamermeerderheid nam op 1 december 2022 een motie aan waarin zij duidelijk maken dat zij dit plan niet zien zitten.

Flinke verassing

Van Huffelen: "We hebben er donderdag uitgebreid debat over gevoerd in de Kamer, heel belangrijk is dat die digitale identiteit er gaat komen omdat alle lidstaten in Europa hebben aangegeven dat zij dit graag willen."

Dit zei Van Huffelen over de Europese digitale identiteit vrijdag:

De Tweede Kamer heeft in de aanloop Van Huffelen ernaar gevraagd om een aantal onderwerpen goed te regelen in de elD, zegt de staatssecretaris. "Dat heb ik in de onderhandeling in Europa ook voor elkaar gekregen." Zo wordt het elD niet meer voorzien van een uniek en permanent identificatienummer.

Het was voor de staatssecretaris een flinke verrassing dat de Kamer aan het eind van het proces liet weten het elD tóch niet te zien zitten. Volgens Van Huffelen was dat voor het kabinet echt een te laat moment in de onderhandelingen om 'nee' te moeten verkopen aan Europa. "We leggen eigenlijk heel zelden een Kamermeerderheid naast ons neer", legt Van Huffelen uit. "Maar we doen dit omdat wij ook achter het plan staan."

Europa belangrijker dan de Kamer?

De zorgen van de Kamer zijn wel binnengekomen bij de staatssecretaris, "en die zorgen deel ik ook", vertelt ze verder. "Daarom is het belangrijk dat we dit zo goed mogelijk regelen en een stem houden aan de onderhandelingstafel over de verdere invulling van het plan", legt Van Huffelen uit.

De onderhandelingen in Brussel zijn namelijk nog niet klaar. "De positie van de lidstaten en wat ze willen is bekend maar nu komt het Europees Parlement nog. Daar willen wij onze belangen kunnen waarborgen zodat iedereen er straks veilig gebruik van kan maken."

Van Huffelen benadrukt dat het elD op vrijwillige basis is. "Het komt er, en iedereen die het wil kan er gebruik van maken. Het zal nooit verplicht worden. Critici die denken van: 'ik weet het niet', die hoeft het niet te gebruiken."

Wel zegt ze te begrijpen dat er bij een deel van de Nederlanders zeer kritisch wordt gekeken van het elD. "Ik snap het maar daarom is én blijft het elD compleet op vrijwillige basis.

Hart van Nederland komt binnenkort met een nieuwe podcast. In de podcast ‘In alle Staten’ komen de belangrijkste thema’s van de Provinciale Statenverkiezingen voorbij. Vanaf vrijdag 24 februari te vinden in je favoriete podcastapp.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.