Terug

Volg Hart van Nederland

Kabinet gewaarschuwd door Brussel: 'Houd vaart met stikstofaanpak'

Politiek

30 mrt 2023, 19:02

De Europese Commissie heeft natuur- en stikstofminister Christianne van der Wal in een brief gewaarschuwd dat Nederland vaart moet blijven maken met de stikstofaanpak. Eventuele vertraging wordt niet geaccepteerd, staat erin.

Diverse bronnen bevestigen dat Eurocommissaris Virginijus Sinkevičius, die verantwoordelijk is voor de stikstofregels, de brief heeft gestuurd aan Van der Wal. Er zou een "duidelijk signaal" in staan.

Stikstofuitstoot moet minder

RTL Nieuws heeft de brief in handen en schrijft dat Sinkevičius het essentieel noemt dat de stikstofuitstoot in Nederland volgens plan verminderd wordt. Hij schrijft ook dat de commissie erop zal blijven toezien dat Nederland maatregelen neemt en dat staatssteun om de uitstoot van ammoniak te verminderen, er niet toe mag leiden dat er op een andere plek juist meer ammoniakuitstoot gelegaliseerd wordt.

Een woordvoerder van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bevestigt alleen dat er een brief van Sinkevičius is binnengekomen, maar wil niets kwijt over de inhoud. "Brussel geeft vaker dergelijke signalen af. We bestuderen nu de inhoud."

Effecten BoerenBurgerBeweging

Door de monsterzege van de BoerBurgerBeweging bij de Provinciale Statenverkiezingen ligt er veel druk op het kabinet om gas terug te nemen bij de aanpak van de stikstofuitstoot door de landbouw. De partij is kritisch op de stikstofmaatregelen en het uitkopen van boeren en daarnaast wil ze extra tijd om de stikstofuitstoot terug te dringen.

Inmiddels zijn er al enkele boeren die zich hebben laten uitkopen, zoals deze voormalig veehouder:

Blije boeren na uitkoopregeling: "Maar afscheid nemen van de koeien was echt moeilijk"
2:34
Blije boeren na uitkoopregeling: "Maar afscheid nemen van de koeien was echt moeilijk"

Sinkevičius rept in de brief naar verluidt met geen woord over de verkiezingsuitslag, maar het is geen toeval dat hij juist nu met deze brief komt. Een ingewijde spreekt van "een duidelijk signaal" vanuit Brussel.

Partijleider Caroline van der Plas zei daags na de verkiezingen vorige week dat zij weleens van Brussel wil horen wat er wél mogelijk is om de stikstofaanpak voor boeren te verzachten. Vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie bood daarop aan haar de regels nog eens uit te leggen. Hij beloofde eerder deze week daarvoor naar Den Haag af te reizen, nadat Van der Plas had laten weten geen tijd te hebben om ervoor naar Brussel te gaan.

Hart van Nederland/ ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.