Terug

Volg Hart van Nederland

Van der Plas niet mild na rapport Groningen: Rutte moet verantwoordelijkheid nemen

Politiek

24 feb 2023, 17:58

Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) verlangt actie van het kabinet om de "ereschuld" richting de Groningers vanwege de gaswinning in te lossen. "Mensen zijn gewoon jarenlang genegeerd, uitgelachen, geschoffeerd, letterlijk geschoffeerd", zegt de BBB-fractieleider over het rapport van de parlementaire enquêtecommissie over de gaswinning in Groningen.

Het rapport maakt duidelijk dat de focus te lang op het geld lag in plaats van op de veiligheid van de Groningers, tot onvrede van Van der Plas. Volgens haar is het belangrijk dat er eindelijk erkenning is voor de Groningers, maar er moet wel iets mee gebeuren. "Erkenning helpt alleen maar als er ook iets mee gedaan wordt. Het is mijn zorg, maar ook van mensen in Groningen dat het hierbij blijft. Ze vragen allemaal: okee, maar nu? Wat gaat er gebeuren?", vertelt Van der Plas aan Hart van Nederland.

Aftreden

"Het vertrouwen is zo ongelofelijk laag in de overheid, in het kabinet, en de Tweede Kamer", stelt Van der Plas, die denkt dat het vertrouwen "ongelofelijk moeilijk" is om te herwinnen bij de slachtoffers van door de gaswinning veroorzaakte aardbevingen.

Wat Van der Plas betreft, moet premier Mark Rutte daarom aftreden. "Iemand moet hier verantwoordelijkheid voor nemen. De enige die hier alle jaren bij betrokken is geweest, is Mark Rutte. Ik denk wel dat hij moet overwegen om hier zijn conclusies aan te verbinden", aldus de politica.

De voorvrouw van BBB stelt verder een plan voor om de schade door aardbevingen in Groningen af te handelen. Ze pleit onder meer voor een "generaal pardon". Daarmee bedoelt ze dat alle tot nu toe gemelde schades voor burgers en bedrijven worden vergoed, zolang er een "basisvermoeden" is dat deze zijn veroorzaakt door mijnbouw. Ze doelt daarmee op aardgaswinning, maar bijvoorbeeld ook zoutwinning. Op deze manier hoopt ze lopende zaken weg te kunnen halen bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) en de rechter.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.