Terug

Volg Hart van Nederland

Utrecht geeft statushouders wekenlang voorrang op sociale huurwoning

Utrecht geeft statushouders wekenlang voorrang op sociale huurwoning

Politiek

13 juli 2022, 07:12

Utrecht gaat vanaf volgende maand statushouders tijdelijk voorrang verlenen bij het verstrekken van een woning om de achterstanden in te lopen. Dit jaar nog wil Utrecht 490 statushouders aan een huis helpen.

Voor een periode van zes weken gaan de meeste sociale huurwoningen die vrijkomen naar statushouders. Volgens de Volkskrant gaan zelfs álle beschikbare sociale huurwoningen naar statushouders.

Ter Apel ontlasten

Door nog dit jaar 490 statushouders van onderdak te voorzien, hoopt de stad het overvolle opvangcentrum in Ter Apel te ontlasten. "Het Rijk heeft een beroep gedaan op gemeenten om in 2022 7500 statushouders versneld te huisvesten, onder wie 490 in de gemeente Utrecht" zegt wethouder Dennis de Vries van Wonen.

"Dit heeft impact op alle woningzoekenden. Ze zijn ons allen even lief. Door de achterstand versneld in te lopen, kunnen we in september weer terug naar de gebruikelijke verdeling", aldus de wethouder.

Versneld bouwen van flexwoningen

Bovenal wil hij het aantal beschikbare woningen "structureel verhogen door versneld tijdelijke woningen te realiseren" om het woningtekort weg te werken. Het gaat om duizend huizen in 2023 en de rest een jaar later. Dit aantal komt bovenop al bestaande plannen voor permanente sociale huurwoningen. Hiermee bieden we woningzoekenden meer perspectief."

De Utrechtse plannen passen in het beleid van minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting). Hij wil dat op plekken met een woningtekort snel flexwoningen gebouwd kunnen worden. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) waarschuwde dinsdag dat zijn verwachtingen te rooskleurig zijn.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.