Terug

Volg Hart van Nederland

Tweede Kamer krijgt gender-inclusieve toiletten na renovatie

Tweede Kamer krijgt gender-inclusieve toiletten na renovatie

Politiek

20 feb 2023, 10:49

De Tweede Kamer krijgt 'gender-inclusieve toiletten', zo hebben Kamerleden besloten. Dit betekent dat wie vanaf eind 2026, als de verbouwing klaar is, naar de wc moet in de opgeknapte Tweede Kamer, drie opties heeft. Je kan dan naar een herentoilet, een damestoilet óf een ’gender-inclusief toilet’, waar iedereen naartoe mag.

Hoewel de interne renovatie van het Kamergebouw grotendeels nog moet beginnen, is al een klap gegeven op de locatie van de toiletgroepen. De Bouwbegeleidingscommissie van de Tweede Kamer heeft aangegeven zich te kunnen vinden in de voorgestelde uitwerking van de drie typen toiletten, zo blijkt uit het verslag waarover de Telegraaf bericht.

De afgelopen tijd ontstond er veel discussie over het onderwerp toen de fracties aankwamen in het tijdelijke onderkomen gedurende de renovatie van het Tweede Kamergebouw. Op wc's hingen geen bordjes en werden al gauw handgeschreven briefjes geplakt met daarop "mannen" en "vrouwen", zo verhaalt de krant. Daarna werden de briefjes verwisseld met andere waarop "genderneutraal" stond.

'Woke'

Niet alle Kamerleden zijn enthousiast over deze ontwikkeling. Wybren van Haga vindt dat er te veel aandacht wordt besteed aan de zogenoemde "woke-mensen" en te weinig aan belangrijke zaken. Ook bij VVD en CDA is weinig enthousiasme over de aparte wc’s voor mensen die "niet binnen de normatieve definities van man of vrouw passen".

Het Rijksvastgoedbedrijf, dat de verbouwing uitvoert, heeft aangegeven dat nog niet vaststaat hoeveel gender-inclusieve wc’s er exact komen. "Het precieze aantal kan de Kamer straks zelf bepalen", aldus een woordvoerder aan de Telegraaf. "Maar het zal in ieder geval mogelijk zijn in een groot aantal toiletgroepen in het Kamergebouw."

Ooghoogte

Naast de discussie over de toiletten is er ook een ander opmerkelijk besluit genomen. De Bouwbegeleidingscommissie heeft ingestemd met het verlagen van Vak K in de plenaire zaal van de Kamer, het vak waar de leden van het kabinet zitten. Nu kijken zij nog neer op Kamerleden bij de interruptiemicrofoon, tot ergernis van sommige parlementariërs. Door Vak K met zo’n 37 centimeter te verlagen, zitten ministers straks op ooghoogte met de volksvertegenwoordigers.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.