Terug

Volg Hart van Nederland

Tweede Kamer gaat na vandaag acht weken met reces: 'Maar we werken keihard door'

Politiek

7 juli 2022, 20:43

Donderdag is het de laatste dag voor het zomerreces voor de Tweede Kamerleden. Acht weken lang wordt er niet vergaderd en dat is te merken op de werkvloer. Volgens politiek verslaggever Sam Hagens hangt er een 'jubelstemming' in het gebouw. Zo was er taart bij sommige fracties en is er vanavond, na de laatste stemmingen, een feestje in perscentrum Nieuwspoort waarbij Kamerleden en journalisten tot diep in de nacht kunnen drinken en een dansje kunnen wagen.

Acht weken lang wordt er niet vergaderd in de Tweede Kamer, is dat nog wel van deze tijd? Wij peilden het bij ons Hart van Nederland-panel waaraan vandaag ruim 3.700 deelnemers meededen. Volgens het leeuwendeel (82 procent) is het onverantwoord om er zolang tussenuit te gaan.

'Het is geen vakantie'

Een groepje van 15 procent denkt dat het wel moet kunnen. "Iedereen moet de ruimte krijgen om op vakantie te kunnen", zegt een van de deelnemers van het panel. Maar reces is geen vakantie zeggen meerdere Kamerleden. "Er wordt gewoon keihard doorgewerkt", zegt VVD-Kamerlid Ulysse Ellian. "Het lijkt of de Kamer acht weken op z'n gat ligt maar dat is echt niet zo. Ik ga wetgeving doorlezen en ik moet nog veel stukken lezen, ik ben gewoon aan het werk.

Andere Kamerleden nemen de tijd om op werkbezoek te gaan of met de achterban te praten. Niet iedereen blijft doorwerken. Net als alle Nederlanders moeten ook Kamerleden er zelf even tussenuit. Laura Bromet (GroenLinks) denkt dat het belangrijk is dat Kamerleden een frisse blik houden om wat er speelt in het land, ook is het werk fysiek zwaar voor de Kamerleden. Vakantie zou ze goed doen. Ze is niet allen, zo gaat Tunahan Kuzu van DENK twee weken op vakantie, "maar voordat ik vertrek en als ik terugkom wordt er gewoon weer gewerkt."

Panel: 'Ook Kamerleden verdienen vakantie, maar acht weken is echt wel te lang'
0:48
Panel: 'Ook Kamerleden verdienen vakantie, maar acht weken is echt wel te lang'

Korter zomerreces

Maar niet iedereen vindt dat het zomerreces acht weken moet duren, zo denkt Pieter Omtzigt dat er makkelijk twee weken vanaf kunnen. "Van mij mag het ook wel korter", vult Van der Plas (BBB) aan. "Het is best wel gênant dat wij twee maanden reces hebben terwijl Nederland ook gewoon verder moet. Als mensen geluk hebben, hebben ze 25 vakantiedagen per jaar. Ik voel mij daar wel ongemakkelijk bij."

Reces of niet, voor een grote groep Nederlanders maakt het niet veel uit, want maar liefst 88 procent van het panel denkt dat het huidige kabinet niet in staat is om de problemen in de samenleving goed aan kan pakken. Onder jongeren is dat percentage zelfs 91 procent. "Het land staat in de fik, niet echt de tijd om met reces te gaan lijkt mij", aldus een respondent. "Dit kabinet geniet niet veel vertrouwen merk ik, zo moeten ruimte maken voor een kabinet die werkt voor het volk, niet tegen het volk", laat een ander weten.

Geen taart en geen feestje

Omtzigt gaat vanavond niet naar het feestje in Nieuwspoort: "Voor mij geen taart en geen feestje want ik ben gewoon snoeihard aan het werk." Zo maakt hij zich grote zorgen over het bestaanszekerheid voor zo'n 100.000 gezinnen die niet rond kunnen komen, "Het is niet makkelijk om met oplossingen voor dit probleem te komen, ik steek liever mijn tijd hierin dan in feestjes."

Meedoen aan het panel?

Ook meedoen aan het Hart van Nederland-panel? Aanmelden kan via deze link. Bent u al lid en zijn uw gegevens gewijzigd? Dan kunt u dat via deze link aangeven.

Aanmelden

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.