Terug

Volg Hart van Nederland

Top kabinet voor tweede keer bijeen om te praten over onvrede en verkiezingsuitslag

Politiek

30 mrt 2023, 06:39

Voor de tweede keer deze week komt de top van het kabinet bijeen om over de maatschappelijke onvrede en de politieke aardverschuiving te spreken. Nadat premier Mark Rutte, de drie vicepremiers en hun secondanten dinsdagavond al ruim vier uur de koppen bij elkaar hadden gestoken, wordt er donderdagavond verder gepraat.

De acht bewindslieden bespreken in ieder geval een (concept)brief, waarin het kabinet een brede analyse schetst over de temperatuur van het land en daarop een (eerste) reactie geeft. Hele concrete voorstellen en acties zullen daar nog niet in staan, zo verwachten Haagse bronnen. De brief wordt vrijdag naar de Tweede Kamer gestuurd, nadat hij in de ministerraad is besproken. De brief geldt tevens als voorbereiding op het Kamerdebat van dinsdag, over de uitslag van de provinciale verkiezingen. De voltallige oppositie in de Tweede Kamer had daar om gevraagd.

Verbeteringen op grote, lopende dossiers

Bij de Statenverkiezingen werd de BoerBurgerBeweging (BBB), tegenstander van het stikstofbeleid van het kabinet, in een klap de grootste partij in alle provincies. De coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie verloren flink. In de Eerste Kamer wordt BBB waarschijnlijk met 17 van de 75 zetels ook de grootste fractie. De senaat wordt op 30 mei gekozen.

Na afloop van het eerste kabinetsberaad dinsdag, zei Rutte dat het kabinet verbeteringen wil aanbrengen op grote, lopende dossiers waar de kiezer zich zorgen over maakt. Het gaat daarbij niet alleen om de stikstofcrisis, maar ook om het toeslagenschandaal en de afhandeling van gedupeerden van de Groninger gaswinning. De top van het kabinet beseft zich daarnaast dat de politiek er niet voor iedereen in Nederland is. Ook daarop moet het kabinet met een antwoord komen.

Zo reageerde premier Rutte na afloop van het eerste kabinetsberaad dinsdag:

Rutte na beraad: kabinet wil verbeteringen op grote dossiers
0:36
Rutte na beraad: kabinet wil verbeteringen op grote dossiers

Rutte en de vicepremiers Sigrid Kaag (D66), Wopke Hoekstra (CDA) en Carola Schouten (ChristenUnie) bespreken donderdag de brede analyse waar dinsdagavond een eerste aanzet toe is gemaakt. Dat doen zij samen met hun secondanten minister Mark Harbers (VVD, Infrastructuur en Waterstaat), staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw, D66), staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit, CDA) en staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid, ChristenUnie).

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.