Terug

Volg Hart van Nederland

Tumult in Oss: gemeente passeert inwoners bij beslissing over bouw nieuw azc

Politiek

26 jan 2023, 23:06

Tumult in Oss: ruim 100 boze inwoners protesteerden donderdagavond tegen het asielzoekerscentrum dat midden in een weiland moet komen tegen een nieuwbouwwijk aan. Het probleem dat de inwoners van de Brabantse plaats met het plan hebben is dat de omwonenden niet eerder zijn betrokken bij het idee. Ze vinden dat de plannen door hun strot wordt geduwd door de gemeente.

Bij het weiland waar het nieuwe centrum moet komen prijken verschillende spandoeken met teksten zoals: "Beter asielzoekers spreiden dan er hier 500 weiden" en "Gemeente Oss waar zit jullie verstand? gebruik voor opvang een leegstaand pand." Nu zitten er nog honderden asielzoekers in het oude belastingkantoor maar dit in de loop van het jaar gesloopt. In het nieuwe azc moet er ruimte komen voor vijfhonderd mensen voor een periode van tien jaar.

Omwonenden buitenspel gezet

Bewoners in de buurt hebben met kerst een brief met mededeling gekregen dat het plan binnenkort gerealiseerd gaat worden. Frank Duijs is raadslid voor de lokale partij Dynamisch Democratisch Oss en ook hij is niet blij met hoe de gemeente dit aan heeft gepakt: "Er is geen enkel overleg geweest met de omwonenden, in de brief komt ook naar voren dat de beslissing al genomen is."

Het is niet dat de inwoners van de stad de asielzoekers niet wil hebben, want ze zitten immers al in een nu nog leegstaand pand een paar kilometer verderop. Het gaat de buren er vooral om dat ze straks tegen een groot azc aan moeten kijken terwijl ze nu nog vrij zicht hebben, volgens Duijs. "Hier tegenover hebben mensen anderhalf jaar geleden een kavel gekocht en zijn nu hun huis aan het bouwen in plaats van een mooi uitgestrekt weiland kijken ze straks tien jaar lang tegen een azc aan. Zo moeten we niet met mensen omgaan. Het plan wordt nu echt opgelegd."

'Niemand zit er op te wachten'

Thijs van Kessel VVD-wethouder in Oss snapt het gevoel van de omwonenden en dat zij vragen hebben over hoe dit gelopen is. "De nieuwe locatie moest redelijk in de buurt van andere voorzieningen komen, we moesten de ruimte hebben om er te kunnen bouwen en het moest geen toekomstige woningbouwlocatie zijn, dat is bij deze locatie het geval."

Of het achteraf niet handiger was om samen met de bewoners naar een geschikte locatie te kijken kan hij kort zijn: Met dit soort vraagstukken zie je eigenlijk dat er geen buurt of wijk is die dit plan met open armen zou ontvangen. Dat gaan wijk niet doen, wat wij wel gaan doen i nu met de buurtbewoners in gesprek om te kijken hoe we dit plan zo goed mogelijk kunnen realiseren."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.