Terug

Volg Hart van Nederland

'D66 verzwijgt grensoverschrijdend gedrag door prominent partijlid'

'D66 verzwijgt grensoverschrijdend gedrag door prominent partijlid'

Politiek

16 apr 2022, 07:36

De D66-partijtop houdt al een jaar lang de conclusies uit een vertrouwelijk rapport achter waarin staat dat een invloedrijk partijlid zich schuldig heeft gemaakt aan grensoverschrijdende gedragingen.

Dat blijkt uit schriftelijke communicatie die sinds vorig jaar circuleert in de partijtop en die in handen is van de Volkskrant. Ten minste vier D66'ers eisen opheldering en roepen op tot een nieuw onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag in de partij.

D66-leider Sigrid Kaag wil niet reageren op de bevindingen van de Volkskrant. Het bestuur stelt dat Kaag "geen inzage" heeft gehad in het vertrouwelijke rapport, maar wil niet zeggen of zij op een andere wijze op de hoogte is gesteld van de conclusie dat een partijprominent in de fout is gegaan. De beschuldigde man, Frans van Drimmelen, noemt de zaak een "pijnlijke privékwestie: Ik ga daar verder niet op in".

Eerder 'geen sprake van'

Partijleider Kaag zei, vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar, dat er uit het onderzoek zou zijn gebleken dat er in haar partij "geen sprake was van een structureel onveilige omgeving. Zo ken ik onze partij ook niet". Kaag baseerde haar conclusie destijds op een openbaar rapport van onderzoeksbureau Bing dat op 24 februari 2021, drie weken voor de stembusgang, werd gepubliceerd.

Naar nu blijkt is Bing na de oplevering van dit publieke rapport met medeweten van het partijbestuur nog drie weken doorgegaan met het finaliseren van een ‘vertrouwelijke bijlage’ over grensoverschrijdend gedrag in de partij.

Nog eens onder de loep

Het nieuwe partijbestuur van D66 gaat nog eens kijken naar het rapport naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag van een partijprominent én de vertrouwelijke bijdrage waar de Volkskrant zaterdag over bericht. De bestuursleden willen de stukken "wegen om te bezien of zij daar eventueel andere conclusies uit trekken dan eerder is gedaan", zegt de partij in een verklaring.

Het rapport pleitte de invloedrijke D66'er Frans van Drimmelen vrij, maar in de vertrouwelijke bijlage zou staan dat hij wel degelijk grenzen heeft overschreden, meldt de Volkskrant.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.