Terug

Volg Hart van Nederland

Toezichthouder: overheid moet stoppen met verwerken gegevens vliegtuigpassagiers

Toezichthouder: overheid moet stoppen met verwerken gegevens vliegtuigpassagiers

Politiek

21 feb 2023, 10:48

De overheid zou moeten stoppen met de grootschalige verwerking van gegevens van vliegpassagiers. Dat zegt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), de toezichthouder voor privacy. Volgens de waakhond "worden de reisdetails van alle luchtvaartpassagiers verzameld en jarenlang bijgehouden in een database. Dat is niet toegestaan."

De gegevens zijn bedoeld om terroristen en zware criminelen te kunnen volgen, maar volgens de AP verzamelt de overheid ook de informatie van "zeer veel mensen die niet bij de groep horen waarvoor de database eigenlijk is bedoeld".

Beperking gegevens

De Autoriteit wil dat de verantwoordelijk minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) het verzamelen van gegevens beperkt "tot alleen die verwerkingen die noodzakelijk en evenredig zijn voor de bestrijding van terrorisme en ernstige criminaliteit". Binnen veertien dagen moet de minister uitleggen hoe ze dat doet. De autoriteit benadrukt daarbij de bevoegdheid te hebben "om de gegevensverwerking stil te leggen met een verwerkingsverbod".

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.