Terug

Volg Hart van Nederland

Terug op de arbeidsmarkt dankzij de Beroepentuin: 'Er is een schreeuwend tekort'

Politiek

3 mrt 2023, 19:50

Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, denk aan statushouders die de Nederlandse taal niet goed beheersen, schoolverlaters en mensen met een lichte beperking, krijgen de kans om via de route van opleiding 'de Beroepentuin' zichzelf verder te ontwikkelen om uiteindelijk (weer) aan het werk te kunnen gaan.

Op dit moment volgen zo'n 140 mensen een van de opleidingen verdeeld over vier locaties in het land. Laatst werd de opleiding bezocht door minister Carola Schouten (Armoedebeleid), en dat was een bijzondere dag voor Henk van der Beek, algemeen directeur van de Beroepentuin.

"Er is jarenlang weinig instroom geweest naar technische beroepen terwijl er wel enorm veel vraag naar is. We komen in Nederland veel handen te kort dus des te belangrijker is deze dag om er aandacht aan te besteden."

Verder groeien

Een van de kandidaten die het traject van de Beroepentuin heeft afgerond is Richelon Brunken. Hij kijkt er met een tevreden gevoel op terug. "Dankzij de opleiding heb ik nu de ruimte om verder te leren bij een groot internationaal energiebedrijf",

"Het geeft mij zelfvertrouwen dat ik weer lekker aan het werk ben", zegt hij trots in deze video:

Richelon blij met Beroepentuin, nu bijna vaste baan
0:58
Richelon blij met Beroepentuin, nu bijna vaste baan

Minister Schouten is blij met het werk van de Beroepentuin: "Het is een heel mooi initiatief. Hier worden de mensen opgeleid voor de plekken waar het werk hard nodig is: de installatie, de isolatie, alles wat nodig is voor het verduurzamen", zegt ze tegen Hart van Nederland.

De opleiding voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt draagt bij aan het behalen van 'de banenafspraak' die door de regering is gemaakt. Begin 2026 moeten een aantal van de 125.000 extra banen zijn gecreëerd zijn voor deze doelgroep. "We werken er iedere dag aan om dit te realiseren. Het is hard nodig. We willen mensen helpen om aan werk te komen nu het er juist is want we hebben een schreeuwend te kort aan vakmensen. Daarom werken we samen met initiatieven zoals de Beroepstuin."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.