Terug

Volg Hart van Nederland

Honderden betogers in Fries dorpje Ternaard tegen gaswinning Waddenzee

Politiek

11 sep 2021, 23:22

Normaal is het op zaterdag altijd zo lekker rustig in Ternaard, helemaal bovenin Friesland. Met die rust was het vanmiddag even helemaal gedaan toen honderden betogers zich in het dorpje meldden voor een groot gasprotest.

Inzet is het boren naar gas in de Waddenzee, vlakbij Ternaard. Demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat, Stef Blok, heeft aangegeven voorstander te zijn naar de gaswinning en hij stuit sindsdien op een hoop verzet. Vrijwel alle Friese Statenfracties, behalve de VVD en Forum voor Democratie, zijn tegen. Net zoals milieubewegingen en inwoners van Ternaard.

Hanneke Goede, fractievoorzitter van de SP Statenfractie Fryslân, is de initiatiefneemster van de demonstratie: "Er wordt gewonnen volgens het zogenaamde ‘hand aan de kraan’-principe: als blijkt dat de bodemdaling door gaswinning sneller gaat dan de aangroei, moet de NAM de gaswinning stopzetten. Als je dit constateert, dan ben je dus in feite al te laat, dan is de bodem al te veel gedaald. De Statenfracties vinden dan ook dat er geen risico mag worden genomen in werelderfgoed Waddenzee."

Bewoners vrezen schade

Ook bewoners uit het kleine dorpje liepen mee, waaronder Geertje Schoorstra-Boeijenga van Dorpsbelangen Ternaard. "Het protest is er vooral op gericht om natuurgebied in de Waddenzee te redden waarvan mensen bang zijn dat het aangetast wordt. Wij steunen dit maar we vrezen ook schade door bevingen of bodemdalingen. Wij vinden dan ook, als dit doorgaat, dat er een plan B moet zijn. Er moet een gebiedsfonds komen van 60 miljoen en een waakhond. Dat als er schade ontstaat de mensen geholpen worden. Dat is ons doel. Daarom lopen ook wij mee", aldus Schoorstra-Boeijenga.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.