Terug

Volg Hart van Nederland

'Van Lienden zaaide verwarring tijdens coronacrisis over mondkapjesdeal'

'Van Lienden zaaide verwarring tijdens coronacrisis over mondkapjesdeal'

Politiek

16 sep 2022, 15:22

Sywert van Lienden en zijn zakenpartners hebben geen volledige inzage gegeven in hun documenten rond de mondkapjesdeal met het ministerie. Dat melden de onderzoekers van Deloitte vrijdagmiddag in hun langverwachte rapport. De "belanghebbenden" bij de Stichting Hulptroepen (de tak zonder winstoogmerk) en de Relief Goods Alliance (het commerciële bedrijf) hebben zelf een selectie gedeeld, staat in het onderzoek.

Aanvankelijk gaven de betrokkenen alleen inzage in een selectie van de documenten. Later stuurden ze ook kopieën door, zeggen de onderzoekers. Maar ze wilden geen volledige inzage geven. Voor zover er geluidsopnames zijn van bepaalde gesprekken, wilden ze die volledige bestanden ook niet overhandigen.

Ze hebben stukjes laten horen en aantekeningen laten lezen, zeggen de onderzoekers. Die zeggen dat de informatie toch "toereikend" was om een goed beeld te krijgen.

'Verwarring gezaaid tijdens coronacrisis'

Volgens zorgminister Conny Helder hebben Sywert en zijn partners met hun Stichting Hulptroepen (de tak zonder winstoogmerk) en de Relief Goods Alliance (het commerciële bedrijf) tijdens de coronacrisis verwarring gezaaid en in stand gehouden. Het was onduidelijk hoe de bv’s en stichting zich tot elkaar verhielden. Er was duidelijk sprake van vermenging, schrijft zorgminster Conny Helder in een brief aan de Tweede Kamer, waarbij ze refereert aan het rapport van Deloitte naar de mondkapjesdeal.

'Bewust tegen elkaar uitgespeeld'

Volgens haar blijkt uit het rapport dat de betrokkenen van Relief Goods Alliance "forse druk - via publieke opinie, social media en politieke ingangen - op Ministerie van Volksgezondheid uitoefenden, een onjuiste voorstelling van zaken door Stichting Hulptroepen / Relief Goods Alliance plaatsvond en dat Stichting Hulptroepen / Relief Goods Alliance zelfs partijen bewust tegen elkaar uitspeelden". Ze doelt hiermee op het ministerie van VWS en het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) dat de inkoop van beschermingsmiddelen coördineerde

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.