Terug

Volg Hart van Nederland

Steeds minder Nederlanders zijn voor een ouderwetse Zwarte Piet

Politiek

2 dec 2022, 09:29

Steeds minder mensen willen Sinterklaas vieren met de ouderwetse Zwarte Piet: in zes jaar tijd is het draagvlak voor een zwart geschminkte Piet gehalveerd. Slechts een derde van de volwassen Nederlanders wil dit jaar dat hun Piet helemaal zwart is. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van I&O Research.

In 2016 was een ruime meerderheid van de Nederlanders (65 procent) nog voor een ouderwetse Zwarte Piet. Vorig jaar was dat gedaald naar 38 procent, en dit jaar is nog maar 33 procent voorstander van een Zwarte Piet.

Niet meer van deze tijd

Wat mensen van de ouderwetse Piet vinden, verschilt sterk per leeftijdscategorie. 65-plussers zijn het minst van mening veranderd de afgelopen drie jaar: een vierde vindt dat "Zwarte Piet moet blijven zoals het was".

In de jongste categorie, 18 tot 34 jaar, is het draagvlak voor een Zwarte Piet het laagst. Slechts 19 procent wil een Piet met een zwarte huidskleur. Dat is een grote daling ten opzichte van vorig jaar, toen wilde nog 24 procent in die leeftijdsgroep Zwarte Piet.

Volgens I&O Research geven autochtone jongeren aan dat ze het Sinterklaasfeest zelf wel prettig vinden, maar dat Zwarte Piet niet meer van deze tijd is en moet veranderen of worden afgeschaft. "Sinterklaasfeest is gewoon leuk. Zwarte Piet dacht ik vroeger ook niks raars bij maar achteraf gezien is het best vreemd", aldus een van de respondenten uit deze groep.

Discriminatie

Nederlanders met een Surinaamse of Antilliaanse achtergrond vinden het vaakst dat Zwarte Piet moet veranderen (59 procent). 17 procent vindt zelfs dat Zwarte Piet helemaal afgeschaft moet worden. Uit het onderzoek blijkt echter wel dat discriminatie voor veel mensen niet genoeg reden is om Piet te veranderen.

"Voor de helft van de ‘autochtone’ Nedelanders is het onvoldoende reden om het uiterlijk van Zwarte Piet aan te passen als donkere Nederlanders zich hierdoor gediscrimineerd voelen", aldus het onderzoek.

Opleiding en politieke voorkeur

Het onderzoek laat ook een verschil zien tussen lager en hoger opgeleiden. Onder hoger opgeleiden daalt het aantal Nederlanders dat een ouderwetse Piet wil ieder jaar, maar bij lager opgeleiden is dat al drie jaar hetzelfde. De helft wil dat Piet verandert. Daarnaast blijkt ook dat politieke voorkeur ook uitmaakt: rechtse stemmers vinden vaker dat Piet zwart moet blijven.

Of Zwarte Piet nou helemaal zwart geschminkt moet zijn of niet, zorgt al jaren voor discussie in het land. Vorige maand liep een protest over Zwarte Piet nog uit de hand in Staphorst, zoals op bovenstaande video te zien is.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.