Terug

Volg Hart van Nederland

Staatssecretaris Van Ooijen ziet niets in verplichte vaccinatie voor kinderen

Politiek

19 mrt 2024, 16:04

Een vaccinatieplicht voor kinderen, daar voelt demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid, CU) niks voor. Ook het verplichten van kinderdagverblijven om niet-gevaccineerde kinderen te weigeren wil hij niet. Toch geeft Van Ooijen tijdens het wekelijkse vragenuurtje van de Tweede Kamer wel aan dat hij het belangrijk vindt dat de vaccinatiegraad omhoog gaat.

De dalende vaccinatiegraad is een zorgwekkende ontwikkeling volgens een flink aantal fracties. Door de dalende trend worden kinderen met mazelen en kinkhoest onnodig heel ziek en overlijden onnodig, zei onder meer D66-Kamerlid Wieke Paulusma.

Zij wierp Van Ooijen zijn "eigen falende inzet" voor de voeten, mede omdat hij eerder een wetsvoorstel tot verplicht vaccineren ontraadde. Hij moet direct actie ondernemen, in plaats van zich alleen grote zorgen te maken over de dalende vaccinatiegraad, zei Paulusma.

'Desinformatie en leugens'

Ook VVD, PVV en GroenLinks-PvdA willen meer actie. Kamerlid Elke Slagt (GroenLinks-PvdA) wil dat de staatssecretaris geld beschikbaar stelt voor een wijkgerichte aanpak met "vrije inloop voor informatie en mogelijkheid om je kind direct te laten vaccineren." Van Ooijen wil kijken of dat mogelijk kan worden gemaakt. Hij vindt dat de toegankelijkheid voor betrouwbare informatie en vaccinaties moet worden verbeterd.

De "desinformatie en leugens" op onder meer sociale media zoals TikTok zorgen volgens Van Ooijen voor de dalende vaccinatiegraad. "Daar ligt de wortel van het probleem." Mede daardoor daalt het vertrouwen in vaccinaties. Naast het aanpakken van desinformatie moet ook het vertrouwen worden opgekrikt.

Leugens over vaccinaties

De staatssecretaris had een discussie met Thierry Baudet (Forum voor Democratie) die zei dat de desinformatie juist door "overheden en farmaceutische instellingen" wordt verstrekt. Volgens Baudet zijn tijdens corona vanuit de overheid "evidente leugens" verspreid over coronavaccins.

Van Ooijen veegde daarop fel de vloer aan met de uitlatingen van Baudet waar "geen bal van klopt". Het zou volgens de staatssecretaris ook "enorm helpen voor de vaccinatiegraad als mijnheer Baudet zou stoppen met al die onzin over vaccins. Niet alleen hier niet, maar ook op sociale media niet."

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.