Terug

Volg Hart van Nederland

Staatssecretaris Van der Burg over bijeenkomst aanmeldcentrum Bant: 'Ik kom vooral luisteren'

Staatssecretaris Van der Burg over bijeenkomst aanmeldcentrum Bant: 'Ik kom vooral luisteren'

Politiek

7 sep 2022, 21:26

Goed luisteren naar de zorgen van de inwoners van Bant over de komst van een aanmeldcentrum. Dat is wat staatssecretaris Eric van der Burg zegt te willen doen. De bewindsman is woensdagavond naar een informatiebijeenkomst voor bewoners van de Flevolandse plaats gekomen.

De sessie is georganiseerd door het Centraal Orgaan opvang asielzoeker (COA). Er heersen veel zorgen onder de inwoners van de gemeente, blijkt ook wel uit de petitie die Hillie de Jong uit Luttelgeest wil overhandigen tijdens de bijeenkomst. Die is door 4.100 personen ondertekend. "We doen al genoeg", vindt De Jong.

1000 asielzoeker is de max

Daarmee doet De Jong op het asielzoekerscentrum in Luttelgeest waar 1000 asielzoekers worden opgevangen. Op loopafstand daarvan willen het kabinet en het COA daar een tweede aanmeldcentrum realiseren, om dat in Ter Apel te ontlasten. De Jong snapt dat er wat moet gebeuren, maar vindt dat Bant niet als oplossing moet worden gezien. Volgens haar is in 2016 afgesproken dat het bij de opvang van 1000 asielzoekers in Luttelgeest zou blijven.

Het nieuwe aanmeldcentrum moet plaats bieden aan 250 tot 300 asielzoekers. Zij zullen tijdelijk verblijven in het nieuwe centrum in Bant, voor zij naar een asielzoekerscentrum gaan. Van die aantallen gelooft petitionaris De Jong dus ook helemaal niets: "Je maakt mij niet wijs dat dit allemaal voor driehonderd mensen is."

Overvallen

Ruim 120 inwoners hadden zich voor de bijeenkomst van het COA aangemeld. Er werd niet massaal geprotesteerd. Van der Burg benadrukte bij aankomst nogmaals het belang van extra aanmeldcentra. "Ik heb meerdere aanmeldlocaties nodig en dit is een van de locaties en de meest concrete locatie waaraan wordt gedacht."

Op de vraag of de komst van het aanmeldcentrum er straks wordt doorgedrukt, ook als de gemeenteraad later besluit dit niet te willen, gaf de staatssecretaris geen antwoord. "Ik ga vanavond eerst luisteren en daarna in gesprek met het gemeentebestuur." Begin juli maakte Van der Burg bekend dat er in Bant een tweede aanmeldcentrum komt. De gemeente werd overvallen door dat besluit.

Commissaris van de Koning Leen Verbeek vulde nog aan dat de staatssecretaris nog veel beslissingen moet nemen over de komst van het aanmeldcentrum. Hij doet dat pas na de gesprekken met inwoners en de gemeenteraad.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.