Terug

Volg Hart van Nederland

Staatssecretaris Van der Burg laaiend over misdragingen asielzoekers: 'Dat is tuig'

Politiek

26 mei 2023, 16:28

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) is laaiend op de groep asielzoekers die zich donderdagavond ernstig heeft misdragen toen zij per bus van Ter Apel naar Den Haag werden overgebracht. "Dat is tuig. Het is echt schandalig. Voor mijn part waren ze langs de snelweg uit de bus geschopt." Hij vindt het onbegrijpelijk dat mensen die asiel in Nederland vragen zich zo misdragen.

De staatssecretaris zei dit voorafgaand aan de ministerraad. De groep asielzoekers is uiteindelijk in Ter Apel uit de bus gezet na vernielingen en andere misdragingen in de bus van buschauffeur Michel van de Velde.

Vernielingen, roken in de bus en bedreigingen

De politie laat vrijdag weten met ongeveer dertig collega's te hebben geholpen bij de ontruiming. Er is niemand opgepakt en de ontruiming is rustig verlopen, aldus een woordvoerster.

De bus bracht de asielzoekers van het aanmeldcentrum in Ter Apel naar een tijdelijke opvang in Den Haag. Onderweg zouden kastjes aan boord zijn opengebroken en werd er gerookt in de bus. Na overleg met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) besloot de chauffeur Michel terug te keren naar Ter Apel. Daarna zouden de passagiers vernielingen hebben aangericht en de chauffeur hebben bedreigd. Terug bij het aanmeldcentrum moesten de asielzoekers de bus verlaten.

In Ter Apel wordt de situatie ook steeds grimmiger en de gemeenteraad vreest dat de vlam binnenkort in de pan slaat:

Gemeenteraad vreest voor escalatie situatie Ter Apel: 'Houd overlastgevers binnen COA-terrein'
1:22
Gemeenteraad vreest voor escalatie situatie Ter Apel: 'Houd overlastgevers binnen COA-terrein'

Begrip

Van der Burg snapt "helemaal" dat de buschauffeur rechtsomkeert maakte. "Ik snap er werkelijk helemaal niets van dat je je zo misdraagt, en ook nog eens tegen een buschauffeur die jou aan het helpen is om ervoor te zorgen dat je vannacht ergens binnen kunt slapen. Je bent gewoon volstrekt gestoord."

De staatssecretaris zou asielzoekers die zich op een dergelijke manier misdragen graag keihard aanpakken door ze bijvoorbeeld het recht op het aanvragen van asiel te ontzeggen. Internationale regelgeving laat dit "helaas" niet toe.

Groep asielzoekers uit elkaar gehaald

In de bus zaten 41 passagiers. Het COA bevestigt dat asielzoekers uit Noord-Afrika "zich vreselijk hebben misdragen. In overleg met ons is de chauffeur teruggekeerd naar Ter Apel. De tien grootste raddraaiers hebben we naar verschillende opvanglocaties gebracht om de groep uit elkaar te halen".

Een van hen ging naar de zogeheten handhaving- en toezichtlocatie in de voormalige gevangenis van Hoogeveen. Daar zitten asielzoekers die veel overlast veroorzaken. Deze persoon mag voorlopig niet in een asielzoekerscentrum komen.

Het COA kijkt met het busbedrijf hoe groot de schade is en hoe die moet worden afgehandeld.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.