Terug

Volg Hart van Nederland

Rutte over afhandeling toeslagenaffaire: 'Ik vrees dat het nóg jaren gaat duren'

Rutte over afhandeling toeslagenaffaire: 'Ik vrees dat het nóg jaren gaat duren'

Politiek

14 apr 2022, 20:18

Premier Mark Rutte laat donderdag tijdens de wekelijkse persconferentie weten dat hij vreest dat de afhandeling van de toeslagenaffaire nóg jaren gaat duren: "Er zijn een paar grote vraagstukken, bijvoorbeeld de kindregelingen. Die moeten nog in de wetgeving worden vastgesteld."

Donderdag presenteerde Aukje de Vries, staatssecretaris Toeslagen, de tiende voortgangsrapportage van de toeslagenaffaire. Daaruit blijkt dat 25.000 mensen zijn aangemerkt als gedupeerden. In bijna zesduizend gevallen moet de aanvraag nog bekeken worden. Word je als gedupeerde aangemerkt dan heb je op zijn minst recht op een compensatie van 30.000 euro.

'Langzamer dan ik zou willen'

Ook de staatssecretaris laat aan Hart van Nederland weten dat het nog lang gaat duren: "Ik begrijp het ongeduld. Ik baal er zelf ook van dat het langzamer gaat dan ik zou willen. Natuurlijk is snelheid geboden, maar zorgvuldigheid is ook belangrijk. Het gaat om grote aantallen en het is gewoon complex. De Raad van State heeft gezegd dat we een totaalaanpak in een wet moeten zetten en ik hoop die voor de zomer naar de Tweede Kamer te kunnen sturen, zodat we de aanvullende regelingen, bijvoorbeeld de kindregeling, begin 2023 tot uitbetaling kunnen laten komen."

Afwezigheid steunmanifestatie

Komende zaterdag is er een manifestatie in Rotterdam om te laten zien dat Nederlanders de gedupeerden van de toeslagenaffaire steunen. Rutte en De Vries laten beiden weten hier niet bij aanwezig te zijn. "Ik heb andere verplichtingen, maar ben zeer nauw bij dit onderwerp betrokken en heb gisteren nog een gesprek hierover gehad."

De Vries laat ook weten liever een-op-een in gesprek te gaan met slachtoffers: "Ik doe het liever op mijn eigen manier. Ik vind het belangrijk om op individueel niveau met ouders en kinderen te praten omdat het meestal gaat om emotionele verhalen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.