Terug

Volg Hart van Nederland

Bezoek Zelensky gepast op 4 mei of niet? Politici worden het niet met elkaar eens

Politiek

4 mei 2023, 12:05

Twitter ontplofte toen Caroline van der Plas woensdagavond tweette dat ze het bezoek van de Oekraïense president Zelensky aan Nederland "misplaatst" vond. "Een dag per jaar dat we onze oorlogsslachtoffers herdenken. 1 dag. Dat moet op 4 mei centraal staan! Niet Zelensky", plaatste de voorvrouw van de BoerBurgerBeweging op Twitter.

Voor de camera van Hart van Nederland reageert Van der Plas met dezelfde boodschap. "We hebben twee herdenkingen hier. In de Kamer en Nieuwspoort, die zijn tijdens de speech van Zelensky elders in Den Haag. Ik kies ervoor om hier te zijn, het is ongepast dat op een dag van herdenking Zelensky de aandacht krijgt", zegt ze tegen Hart van Nederland.

Bekijk de interviews met Rutte en Van der Plas hier:

Rutte en Van der Plas worden het niet met elkaar eens over bezoek Zelensky
1:17
Rutte en Van der Plas worden het niet met elkaar eens over bezoek Zelensky

Ook Geert Wilders laat weten dat hij donderdag niet bij het bezoek van Zelensky aanwezig zal zijn. "Vandaag gaat het wat mij betreft in Nederland niet over hem maar over onze eigen nationale dodenherdenking."

Rutte denkt er anders over

Premier Mark Rutte is het niet eens met Van der Plas. "Wij hebben zijn reisschema niet in de hand. Dit is een belangrijk bezoek en ik denk dat dat samen kan met de dodenherdenking", vertelt hij tegen Hart van Nederland.

Ook Hoekstra denkt dat dit bezoek uitstekend vandaag kan, . "Vanavond staan we stil bij iedereen die gevallen is in en na de Tweede Wereldoorlog, dat hoort ook zo", aldus Hoekstra bij congrescentrum World Forum in Den Haag. "Daarnaast vind ik het volstrekt logisch om een land dat in doodsnood verkeert ook de helpende hand te bieden en Zelensky te ontvangen."

Hoekstra denkt dat iedereen in Nederland begrijpt "dat die twee dingen hand in hand kunnen en misschien wel moeten gaan".

Overleg

In een persconferentie met Rutte, Zelensky en Belgische premier De Croo ging het over: F16's, toetreding tot de NAVO, oorlogstribunalen en mogelijk EU-lidmaatschap. Op de vraag: wat denkt u van de Nederlandse Kamerleden die vinden dat de dodenherdenking op 4 mei alleen voor de Nederlandse slachtoffers zou moeten zijn? Ging de Oekraïense president niet heel erg in. Wel liet hij tijdens zijn speech weten "vereerd te zijn om hier aanwezig te zijn op een dag als vandaag".

Zelensky was eerder op donderdag al in de senaat voor een gesprek met leden van de Eerste en Tweede Kamer. Ook was hij bij het internationaal Strafhof (ICC) en hield hij een speech in het World Forum.

ANP/Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.