Terug

Volg Hart van Nederland

Rutte bezorgd om openlijk antisemitisme: 'Alsof nooit meer Auschwitz een holle frase is'

Politiek

28 jan 2024, 12:21

Demissionair premier Mark Rutte heeft zondag in zijn toespraak op de Nationale Holocaust Herdenking zijn zorgen uitgesproken over toenemend antisemitisme na de inval van Hamas in Israël op 7 oktober, en de daaropvolgende oorlog in Gaza. Hij betreurt het feit dat mensen zich weer onveilig voelen, dat er weer die dreiging is. "Weer openlijk antisemitisme. Alsof 'nooit meer Auschwitz' een holle frase is geworden."

"We kunnen bij deze Holocaustherdenking, 79 jaar na de bevrijding van Auschwitz, niet om 7 oktober heen. De dag waarop de Joodse wereldgemeenschap voor de zoveelste keer in de geschiedenis werd geconfronteerd met een doelbewuste en geregisseerde moordpartij", hekelt Rutte de gebeurtenissen. "Met gijzeling, verkrachting, verminking als de meest smerige wapens om angst en terreur te zaaien. En met kort daarna een golf van anti-Joodse reacties die er, ook in ons land, toe leidde dat scholen en synagogen beveiligd moeten worden."

Rutte benadrukte dat we het niet mogen toestaan dat antisemitisme toeneemt, "en we zullen het niet toestaan". Hij zei dat hij "morgen en alle dagen daarna" weer met iedereen in gesprek gaat over de oorlog in Gaza. "Dat open en kritische gesprek moet worden gevoerd - ook over en met Israël. Maar niet vandaag. Niet op de dag dat we zes miljoen slachtoffers van de Holocaust herdenken."

Pijnlijk

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam noemt het in haar lezing extra pijnlijk dat de weinige nu nog levende Joden die de vervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben overleefd ook getuige zijn geweest van de verschrikkingen op 7 oktober. "Dat zij in hun laatste levensjaren kampen met angst en zorgen over de toekomst van hun kinderen en hun kleinkinderen."

Halsema gaf aan dat de volkerenmoord op Joden, Roma en Sinti met niets in de geschiedenis vergelijkbaar is. "Maar zij is een waarschuwing voor de hele mensheid, nu en in de toekomst, over de gevolgen van haat, uitsluiting, racisme en discriminatie, van wie dan ook."

Nationale Holocaust Herdenking

Het Nederlands Auschwitz Comité organiseerde de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking bij het Spiegelmonument 'Nooit Meer Auschwitz' in het Wertheimpark in Amsterdam. Het is 79 jaar geleden dat heel Nederland is bevrijd en ook is het 79 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Aan de herdenking ging een stille tocht door Amsterdam vooraf.

Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.