Terug

Volg Hart van Nederland

Rutte voor het eerst op bezoek bij Biden: praten over Oekraïne en chips

Rutte voor het eerst op bezoek bij Biden: praten over Oekraïne en chips

Politiek

17 jan 2023, 07:52

De oorlog in Oekraïne en de chipindustrie zijn twee belangrijke onderwerpen bij het eerste bezoek van premier Mark Rutte aan de Amerikaanse president Joe Biden. Bij het gesprek in het Witte Huis zijn ook de ministers van Buitenlandse Zaken, Wopke Hoekstra en Anthony Blinken, aanwezig.

Als het gaat om Oekraïne zitten de landen op dezelfde lijn. Rusland moet de oorlog verliezen en daarvoor moet de regering in Kiev zo veel mogelijk steun krijgen. Biden en Rutte spreken "over de coördinatie van de steun aan Oekraïne, op zowel politiek, militair als humanitair vlak", aldus een verklaring.

Bellen met Oekraïne

Maandag sprak Rutte nog telefonisch met president Volodimir Zelenski van Oekraïne. "De afschuwelijke aanslag op een flatgebouw in Dnipro maakt eens te meer duidelijk dat Rusland deze oorlog niet mag winnen. Coördinatie van internationale militaire steun blijft komende maanden essentieel", twitterde de premier.

Hoekstra zei maandag tijdens een bezoek van zijn Duitse collega Annalena Baerbock dat het conflict alleen op het slagveld op te lossen is. "Er zijn dus meer wapens nodig. Als we onze inzet pauzeren, stoppen of beperken zal alles wat we tot dusver hebben gedaan tevergeefs zijn geweest."

Chips naar China

Minder eens zijn beide landen het over de chipindustrie. De Amerikanen willen de export van chipmachines van ASML naar China beperken. Het gaat dan niet alleen om de modernste EUV-machines van ASML, maar ook om de al wat oudere machines die fabriceren met DUV-technologie.

De export van EUV-machines van ASML naar China staat al een paar jaar op pauze. Maar de Amerikanen willen dus meer en daarover wordt al lang gesproken. Volgens de Amerikanen kun je met die oudere DUV-machines toch uiteindelijk nog heel geavanceerde chips maken.

Nederland zegt tot dusver de Amerikaanse beperkingen niet zomaar te willen overnemen. „Nederland zal de Amerikaanse exportbeperkingen voor China niet een-op-een kopiëren", zei minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) eind vorig jaar tegen NRC.

Een ander pijnpunt is de Inflation Reduction Act, waarmee Biden honderden miljarden dollars aan belastingvoordelen en subsidies vrijmaakt voor groene technologie die in de VS is geproduceerd. In Europa wordt dat gezien als ongeoorloofde staatssteun. Het is belangrijk om een gelijk speelveld te houden, zei Rutte vrijdag nog hierover.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.