Terug

Volg Hart van Nederland

Rutte betuigt medeleven aan Palestijnse president Abbas

Rutte betuigt medeleven aan Palestijnse president Abbas

Politiek

14 okt 2023, 18:51

Mark Rutte heeft in een telefoongesprek met president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit zijn medeleven betuigd "aan alle onschuldige slachtoffers van de geweldsspiraal die de terreur van Hamas heeft ontketend", zegt hij op het sociale medium X.

De demissionaire premier heeft Abbas er bovendien van verzekerd dat Nederland doorgaat met humanitaire steun verlenen aan de Palestijnse gebieden. De twee hebben volgens Rutte ook gesproken over de humanitaire situatie in de Gazastrook. "Het is van groot belang dat onschuldige inwoners van Gaza toegang kunnen krijgen tot voedsel, water en medische zorg", aldus de premier.

Nederlanders met familie in de Palestijnse gebieden maken zich grote zorgen. Een van Mohammads familieleden is dood, een andere is vermist:

Nederlandse familie maakt zich zorgen om familie in Gaza
2:28
Nederlandse familie maakt zich zorgen om familie in Gaza

De Palestijnse Autoriteit heeft de controle over delen van de Westelijke Jordaanoever en staat meer open voor samenwerking met Israël. De autoriteit is de rivaal van Hamas, die heerst over de Gazastrook. Israël lijkt zich voor te bereiden op een grondoffensief in het dichtbevolkte gebied, als reactie op de bloedige aanvallen van Hamas die een week geleden werden ingezet. Veel inwoners proberen het gebied te ontvluchten.

Kritiek van de Palestijnen

Kort na aanvang van de aanval van Hamas sprak Rutte vorige week zijn steun uit voor Israël. In gesprek met zijn Israëlische collega Benjamin Netanyahu zei Rutte het recht op zelfverdediging van het land "volledig" te steunen.

Dat kwam Rutte op kritiek te staan van onder meer Rawan Sulaiman, de Palestijnse diplomatieke vertegenwoordiging in Nederland. Zulke steunbetuigingen zouden een groen licht zijn "voor de bezettende macht om Gaza te vernietigen en zijn systematische beleid van het doden van Palestijnen en het vernietigen van Palestijns bezit en land voort te zetten".

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.