Terug

Volg Hart van Nederland

Russische bommenwerpers naderen Nederland, F-16's ingezet

Russische bommenwerpers naderen Nederland, F-16's ingezet

Politiek

14 aug 2023, 09:05

De Koninklijke Luchtmacht is maandagmorgen om 7.19 uur vanaf vliegbasis Volkel in actie gekomen. Twee Russische bommenwerpers zetten koers naar het Nederlandse verantwoordelijkheidsgebied.

Dat meldt de Koninklijke Luchtmacht op X, het voormalige Twitter. Twee F-16's die onderdeel uitmaken van het Nederlandse 'Quick Reaction Alert' (QRA) werden daarbij opgeroepen. Het Russische vliegtuig is uiteindelijk in Deens gebied onderschept door de Deense QRA. Daarmee is voor nu de directe dreiging voor Nederland voorbij, maar blijven de Nederlandse jachtvliegtuigen het verantwoordelijkheids bewaken.

De QRA is een essentieel verdedigingsmechanisme voor het Nederlandse verantwoordelijkheidsgebied, waarbij altijd twee bewapende F-16’s paraat staan. Tot eind 2016 was dit alert alleen bedoeld voor de bescherming van ons eigen gebied, maar sinds 1 januari 2017 werken ook België en Luxemburg samen met Nederland, en dragen België en Nederland afwisselend de verantwoordelijkheid voor de bescherming van de veiligheid in de lucht boven de Benelux.

Russische dreiging

In januari 2018 werd een Russisch gevechtsvliegtuig in het luchtruim boven de Benelux onderschept door de Belgische QRA. Sinds de inval van Rusland in Oekraïne neemt de bezorgdheid over mogelijke Russische militaire acties in Europa toe. Eerder deze maand besloot Polen 10.000 extra militairen naar de grens met Wit-Rusland te sturen.

Verschillende Nederlanders zetten zich in voor getroffen Oekraïeners. Zo ook frietbakkers Franky en Coen, die gewond raakten door een Russische raketaanval in het oosten van Oekraïne. Bekijk hoe het nu met ze gaat:

Frietbakkers Franky en Coen gaan terug naar Oekraïne, ondanks raketaanval
1:15
Frietbakkers Franky en Coen gaan terug naar Oekraïne, ondanks raketaanval

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.