Terug

Volg Hart van Nederland

Zeven op de tien Nederlanders vindt ons land een 'kutland' geworden

Politiek

30 juli 2021, 20:16

Nederland is er het afgelopen jaar niet vrolijker op geworden, vinden de meeste inwoners. Sterker nog, gevraagd naar of zij het eens zijn met de uitspraken van Johan Derksen in De Oranjezomer waarin hij ons land bestempelde als een 'kutland', is een ruime meerderheid van de Nederlanders (70 procent) het daarmee eens.

Dat blijkt uit representatief onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder 1466 mensen. Daar waar premier Rutte het economisch sterk presterende Nederland bestempelt als een 'gaaf land', herkennen meer mensen zich in de sombere omschrijving van Johan Derksen. "Wat een kutland zitten we in, dat is toch verschrikkelijk," zo vertelde hij donderdagavond in het tv-programma De Oranjezomer. Derksen wordt bedreigd, maar kreeg te horen dat er bij justitie "geen mankracht en budget was" om hem te beveiligen.

Volgens Derksen wordt er met twee maten gemeten: "Als er zeven rijkeluiszoontjes een jongen doodschoppen in Spanje en hun namen worden genoemd op social media, dan is er wel mankracht en geld om die klootzakken te beschermen", aldus Derksen.

Onvrede

De uitspraken van Derksen lijken te passen in een patroon van toenemende onvrede over de gang van zaken in Nederland. "Het echte Nederland is al heel ver zoek, ik heb het idee dat alles maar om geld draait, en oh als je zegt wat je echt vindt," aldus een van de respondenten. 44 procent van de Nederlanders zegt dat hun tevredenheid over Nederland het afgelopen jaar enorm is afgenomen, voor 26 procent een beetje. Slechts voor 3 procent is de tevredenheid over het land het afgelopen jaar sterk toegenomen, en voor nog eens 3 procent is het een beetje toegenomen. Voor 21 procent is het hetzelfde gebleven.

De ontevredenheid komt niet alleen door de coronapandemie. Slechts 13 procent van de Nederlanders ziet corona als het grootste probleem waar Nederland nu mee te maken heeft. Met name de criminaliteit en veiligheid is een probleem in Nederland, vindt 40 procent van de Nederlanders, gevolgd door het thema buitenlanders (20 procent).

Meel in de mond

Duidelijke taal vanuit de politiek is daarbij belangrijk. Veel respondenten zeggen daar behoefte aan te hebben. "Als er in de politiek meer openheid en vooral "eerlijkheid" is en problemen worden benoemd en niet met meel in de mond wordt gesproken, kunnen de problemen worden aangepakt en opgelost worden," aldus een van hen.

Het Hart van Nederland-panel bestaat op dit moment uit zo'n 40.000 leden. Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. Kijk hier voor meer informatie over het panel en meld je aan!

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.