Terug

Volg Hart van Nederland

Republikeinen door politie tegengehouden op Koningsdag in Maastricht

Politiek

27 apr 2022, 13:44

Een veertigtal aanhangers van Republiek (voorheen Republikeins Genootschap) hebben betoogd langs de route die koning Willem-Alexander en zijn gevolg liepen in Maastricht. Ze riepen leuzen als 'Willem de Laatste' en 'Leve de republiek' en zongen 'Dag koning Willem, dag monarchie' op de wijs van Dag Sinterklaasje.

Voorman Floris Müller was maar ten dele tevreden over het verloop van de demonstratie. Hij vindt dat hij door de gemeente Maastricht en de organisatie van Koningsdag is tegengewerkt: "Ze hebben geprobeerd ons driehoog achter weg te zetten. En op weg hiernaartoe ben ik door de politie meegenomen naar het Vrijthof, waar ik werd gefouilleerd en mijn mededemonstranten ook."

Klacht indienen

Een deel van de 130 betogers die zich volgens de Republiek-voorzitter hadden aangemeld, kon het niet redden om op tijd op de demonstratieplek te zijn.

Müller zegt donderdag een klacht te zullen indienen bij de gemeente Maastricht. "Want demonstratierecht gaat boven de Algemene Plaatselijke Verordening of het draaiboek van het feestcomité", zegt hij.

Recht op demonstratie

Maastricht liet eerder al weten niet gevoelig te zijn voor de kritiek van de anti-monarchisten. "De plek die de gemeente hen biedt voldoet in alle opzichten aan wetgeving en jurisprudentie, zodat het recht op demonstratie op passende wijze ten volle kan worden uitgeoefend", zei een woordvoerster dinsdag.

Republiek heeft naar eigen zeggen 25.000 volgers. Die willen af van "een ongekozen, onvrij en onverantwoordelijk staatshoofd", omdat dat volgens hen niet past bij democratie. Ze zijn voor een parlementaire republiek, naar voorbeeld van onder meer Duitsland.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.