Terug

Volg Hart van Nederland

Remkes erkent ontbreken lijst met grootste stikstofvervuilers: 'Ik betreur het misverstand'

Remkes erkent ontbreken lijst met grootste stikstofvervuilers: 'Ik betreur het misverstand'

Politiek

11 okt 2022, 21:49

In tegenstelling tot wat stikstofbemiddelaar Johan Remkes zondag beweerde in het tv-programma Buitenhof, is er nog geen lijst de 500 tot 600 grootste stikstofvervuilers van Nederland, ook wel 'piekbelasters' geheten. Dat erkent hij dinsdag tegenover Hart van Nederland.

Een van de adviezen die Remkes vorige week uitbracht was om die 500 tot 600 piekbelasters binnen een jaar te laten stoppen met uitstoten. In het NPO-programma beweerde Remkes zondag dat het ministerie van Landbouw precies weet welke bedrijven de meeste stikstof uitstoten. "Ik neem aan dat minister Van der Wal die lijst kent", zei hij daarover. Maar niets bleek minder waar.

Verwarring

Stikstofminister Van der Wal ontkende eerder op dinsdag het bestaan van zo'n lijst op adresniveau en nu trekt ook Remkes zijn keutel in. “Ik verkeerde ten onrechte in de veronderstelling dat er een lijst was van piekbelasters, zoals bedoeld in het rapport. Als de minister aangeeft dat dat niet het geval is dan heeft zij volkomen gelijk want dat zal afhankelijk zijn van nog te maken keuzes door het kabinet."

De VVD'er en oud-minister vindt het jammer dat de situatie nu zo verwarrend is. "Ik betreur het misverstand dat hierover is ontstaan door mijn uitspraken in het tv-programma Buitenhof van afgelopen zondag. In mijn gesprek met de Tweede Kamer morgenavond kom ik hier graag nog op terug.”

Minister Van der Wal noemde het eerder ook jammer dat er nu al gedacht zou kunnen worden dat er op het ministerie nu zo'n lijst rondgaat. Ook snapt de bewindsvrouw dat dit toch ongerustheid bij bijvoorbeeld boeren kan leiden.

Hart van Nederland-journalist Merel Ek is dinsdagavond te gast bij het SBS-programma Vandaag Inside en brengt daar het nieuws over Remkes' fout naar buiten. Dit fragment en andere opvallende tv-momenten bespreken we iedere avond in de podcast TV-TALK. Luister hieronder direct naar alle afleveringen:

TV-TALK is iedere ochtend te vinden in je favoriete podcastapp, zoals Spotify, Apple Podcasts of Juke. Of luister 'm direct via de speler hierboven. Abonneer om geen aflevering te missen! Wil je meepraten of iets met ons delen? Mail dan naar podcast.hart@talpanetwork.com of gebruik #TVTALK.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.