Terug

Volg Hart van Nederland

Kabinet schrapt nareisbeperking, 1200 familieleden van statushouders krijgen visum

Kabinet schrapt nareisbeperking, 1200 familieleden van statushouders krijgen visum

Politiek

8 feb 2023, 10:30

De nareisbeperking voor familie van statushouders die het kabinet had ingesteld om de asielstroom in te perken is in strijd met het nationale en Europese recht. Dat heeft de Raad van State geoordeeld nadat staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) in beroep was gegaan tegen drie beslissingen van lagere rechters. Tegen deze uitspraak is geen beroep meer mogelijk. Het kabinet heeft de beperking vervolgens geschrapt.

Daardoor hoeven zo'n 1200 mensen die wachtten op hun visum om naar Nederland te komen niet meer te wachten tot ze zelf huisvesting gevonden hebben, laat het ministerie van Justitie en Veiligheid weten.

Het ministerie blijft er wel bij dat de maatregel nodig was om tot een "breder maatregelenpakket" te komen om uit de opvangcrisis te komen. Nu de maatregel van tafel is, zijn volgens het ministerie meer maatregelen noodzakelijk om genoeg plek te vinden voor de mensen die naar Nederland mogen komen.

In strijd met (inter)nationale verdragen

Het kabinet besloot in augustus dat gezinsleden van erkende vluchtelingen, ofwel statushouders, zes maanden langer moeten wachten voordat ook zij naar Nederland mogen komen.

De staatssecretaris vroeg de Raad van State om een definitief oordeel of de nareismaatregel juridisch houdbaar is. Dat deed hij nadat meerdere statushouders na de invoering van de nareisbeperking naar de rechter stapten en zij allemaal gelijk kregen. Eerder noemden rechters de beperking onwettig en in strijd met veel nationale en internationale verdragen.

VluchtelingenWerk is blij

VluchtelingenWerk Nederland is tevreden met het besluit van de Raad van State, laat een woordvoerder weten. "We zijn blij dat we dit boek nu eindelijk kunnen sluiten, maar hopen dat hier ook een les uit wordt getrokken. De invoering van deze onwettige maatregel schuurt met de rechtsstaat, en maakt de overheid onbetrouwbaar voor de meest kwetsbaren in onze samenleving."

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.