Terug

Volg Hart van Nederland

PVV stijgt in peiling door naar recordhoogte, NSC zakt weg

Politiek

3 feb 2024, 17:00

De PVV stijgt in de nieuwste peiling van Peil.nl van Maurice de Hond naar een voor de partij historisch hoog aantal van 50 zetels, inmiddels 13 meer dan ze momenteel in de Tweede Kamer hebben. De partij van Wilders lijkt vooral te winnen van VVD en NSC, die de afgelopen maanden zijn weggezakt ten opzichte van de verkiezingsuitslag.

Bekijk alle cijfers en lees de analyse van Maurice de Hond hier.

De voortdurende formatiegesprekken lijken Wilders zo geen windeieren te leggen, maar gaat wel ten kosten van de positie van de drie andere formerende partijen. NSC verliest twee zetels ten opzichte van de laatste peiling en zakt naar 15, een verlies van 5 vergeleken met de verkiezingen. BBB verliest 2 zetels vergeleken met de vorige peiling en zakt naar 7. De VVD herstelt wel een zetel in de peiling maar staat ten opzichte van de verkiezingen nog steeds op -11.

PvdA-GroenLinks blijft de tweede partij van het land, en stijgt in de peiling twee zetels naar 25, hetzelfde aantal als werd behaald bij de verkiezingen. Ook het CDA herstelt iets en staat inmiddels op 7, en winst van 5 vergeleken met november.

Voorkeurscoalitie

Een coalitie van PVV, VVD, NSC, en BBB blijft de voorkeur genieten van de meeste mensen, met 72 procent van de ondervraagden die daar positief tegenover staat. Dat percentage is de afgelopen 2,5e maand nauwelijks veranderd. Onder kiezers van deze partijen is de voorkeur voor deze coalitie zelfs nog hoger.

De verwachtingen rondom de formatie zijn verdeeld: meer dan de helft van de kiezers verwacht dat er voor 1 juli 2024 een nieuwe regering zal zijn. Een kwart van de kiezers anticipeert echter op nieuwe Tweede Kamerverkiezingen dit jaar of in 2025.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.