Terug

Volg Hart van Nederland

PVV-stemmers staan zelf niet achter omstreden islamstandpunten partij

Politiek

1 dec 2023, 06:00

PVV-stemmers verwachten dat hun partij water bij de wijn zal doen om te gaan regeren. De achterban van Wilders lijkt daarbij zelf namelijk ook niet achter de meest radicale standpunten van de partij te staan, die nu nog een breekpunt vormen voor onder meer NSC. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 1.000 PVV-stemmers in het Hart van Nederland-panel, uitgevoerd op 29 en 30 november.

Het 'terugdringen van de islam' is al lang niet meer de belangrijkste reden waarom mensen op de PVV stemmen. Sterker nog, als gekeken wordt naar de standpunten die door verschillende politieke partijen als antirechtsstatelijk worden gezien zijn maar weinig mensen daar voorstander van. Zo zegt slechts 22 procent van de PVV-stemmers de Koran te willen verbieden, en wil 32 procent moskeeën sluiten.

Een ander standpunt waar de PVV al langer voor strijdt is het vertrek van Nederland uit de Europese Unie. Zo'n Nexit krijgt echter ook weinig steun van de PVV-stemmer: slechts 36 procent is daar voorstander van. Ook het uit de NAVO zetten van Turkije steunt maar 43 procent van de PVV-achterban.

Opvallend is verder dat ook het willen stopzetten van subsidies voor kunst en cultuur niet op een meerderheid van steun onder de PVV-stemmers kan rekenen (44 procent), en dat ook het stoppen van de financiering van de Nederlandse Publieke Omroep maar door 44 procent van de achterban wordt gesteund. Ook het schrappen van het klimaatfonds, de pot met miljarden euro's bedoeld om bedrijven en woningen te verduurzamen en acties te ondernemen om klimaatverandering tegen te gaan, krijgt steun van slechts 48 procent van de PVV-achterban.

Ook je mening geven?

Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!

Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.

Migratie

Maar waar de PVV-stemmer zich dus blijkbaar niet door de islamstandpunten van de partij laat overhalen, zijn mensen wel van mening dat er iets aan migratie gedaan moet worden. Zo is 87 procent van de PVV-stemmers het eens met de partij dat geen asielzoeker het land meer in mag komen, ook al is het volgens internationale verdragen onmogelijk om zo'n asielstop in te voeren.

Ook maakt de PVV-stemmer zich hard voor tradities zoals Zwarte Piet: 87 procent wil dat er aan het uiterlijk van de piet niks verandert. Het opnemen van "Joods-christelijke en humanistische wortels als dominante en leidende cultuur van Nederland" in de Grondwet, zoals de PVV in het verkiezingsprogramma heeft staan, krijgt echter slechts van 31 procent van de achterban steun.

Zorg en AOW

De thema's waar PVV-stemmers het echter het vaakst met de partij over eens zijn, hebben niks te maken met migratie. Zo wil 93 procent van de PVV-achterban dat de tandarts terugkeert in het basispakket en is 89 procent het eens met het standpunt van de partij dat de AOW-leeftijd terug naar 65 jaar moet. Ook het afschaffen van het eigen risico in de zorg en het van tafel vegen van stikstofregels die woningbouw beperken krijgen ieder de steun van 83 procent van de PVV-stemmers.

Dit toont aan dat de gemiddelde PVV-stemmer het naar verwachting niet erg zal vinden als afstand wordt genomen van de meer radicale standpunten. Het grootste deel van de achterban verwacht ook niet dat de partij op deze punten voet bij stuk zal houden in de coalitieonderhandelingen. Slechts 24 procent van de PVV-stemmers denkt dat Wilders inderdaad de poot stijf zal houden op een of meerdere omstreden standpunten, maar 70 procent heeft zich er al mee verzoend dat de partij water bij de wijn zal doen op al deze punten. Slechts 6 procent gaat er nu vanuit dat de partij helemaal niet in het kabinet zal komen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.