Terug

Volg Hart van Nederland

PVV-Kamerlid Martin Bosma wil ook Kamervoorzitter worden

PVV-Kamerlid Martin Bosma wil ook Kamervoorzitter worden

Politiek

10 dec 2023, 11:32

PVV-Kamerlid Martin Bosma doet opnieuw een gooi naar het voorzitterschap van de Tweede Kamer. PVV-leider Geert Wilders meldt op X dat Bosma een brief naar de Kamer heeft gestuurd waarin het Kamerlid zijn kandidatuur motiveert. Eerder al meldde Tom van der Lee van GroenLinks-PvdA zich als kandidaat. De Tweede Kamer kiest donderdag een nieuwe voorzitter.

In zijn brief, die via de griffie naar alle Kamerleden is gestuurd, schrijft Bosma dat de Kamer in deze turbulente politieke tijden een voorzitter nodig heeft die de hamer "met vaste hand" hanteert. Daarom kandideert hij zich.

Het formeren begon stoef zo liet de VVD weten alleen gedoogsteun te willen geven aan een mogelijk centrumrechtskabinet en had Omtzigt (NSC) nog enkele rechtsstatelijke bezwaren op samenwerking met de PVV. Plasterk schrijft dit weekend zijn rapport als verkenner van de kabinetsformatie. Maandag gaat hij die inleveren:

Plasterk begint met het schrijven van zijn rapport als verkenner van de kabinetsformatie
0:37
Plasterk begint met het schrijven van zijn rapport als verkenner van de kabinetsformatie

De naam van Bosma werd in de wandelgangen al genoemd, evenals die van Roelien Kamminga (VVD).

Kamervoorzitter staat voor flinke opgave

"Nog nooit is politiek Den Haag zo fluïde geweest met grote onzekerheden. Het overzichtelijke traditionele beeld met drie of vier stabiele partijen die voortkwamen uit de verzuiling behoort tot het verleden. Fracties komen en gaan. Welk kabinet straks op het bordes staat is onzeker. Sommigen opteren zelfs voor een minderheidskabinet of een zakenkabinet, waarbij het zwaartepunt nog meer bij de Kamer terechtkomt", schrijft Bosma.

Wilders hoopt op Bosma

Wilders ondersteunt de kandidatuur van Bosma. "De TK verdient een kundig, erudiet en gezaghebbend persoon als Martin als Voorzitter. Ik hoop van harte dat hij onze Kamervoorzitter wordt!", schrijft de PVV-leider verder op X.

Bosma wilde al eerder Kamervoorzitter worden, maar moest het toen afleggen tegen Vera Bergkamp (D66). Bergkamp is bij het het installeren van de nieuwe Kamer afgelopen week gestopt als voorzitter.

In de podcast Politiek Vandaag brengt Hagens vanuit de Tweede Kamer achtergronden over de actualiteiten in politiek Den Haag. Elke dinsdag tot en met vrijdag in je favoriete podcast app en op KIJK.nl met beeld.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.