Terug

Volg Hart van Nederland

Provinciebestuur Flevoland onder vuur om aanmeldcentrum in Bant

Politiek

11 juli 2022, 14:21

De kritiek neemt toe op de Gedeputeerde Staten van Flevoland. Het provinciebestuur ligt onder vuur vanwege de gang van zaken rond de aangekondigde komst van een nieuwe aanmeldcentrum voor asielzoekers in het dorp Bant.

Staatssecretaris Eric van der Burg van Asielzaken maakte vorige week bekend dat het kabinet een tweede aanmeldcentrum voor asielzoekers wil openen in Bant. Op die manier hoopt de regering het al maanden overvolle aanmeldcentrum bij het Groningse dorp Ter Apel te ontlasten. De afgelopen weken is het centrum zo vol dat mensen op een stoel of zelfs buiten moeten slapen.

Rol van provinciebestuur

Die mededeling kwam als een onaangename verrassing voor de gemeente Noordoostpolder, waar Bant onder valt. In het naastgelegen Luttelgeest staat namelijk al een asielzoekerscentrum voor zo'n duizend mensen. De dorpelingen is altijd beloofd dat er niet meer vluchtelingen naar de polder zouden komen.

De Gedeputeerde Staten zouden de beoogde locatie in Bant echter maanden geleden al hebben aangeboden aan opvangdienst COA. Ze hielden dat alleen stil. Partijen in de Provinciale Staten reageren verbolgen over de gang van zaken en willen snel uitleg van het provinciebestuur, en dan met name van commissaris van de Koning Leen Verbeek.

'Dit zaakje stinkt'

Zo wil JA21, de grootste fractie, weten of het klopt dat Verbeek met een aanbod naar het Rijk en het COA is gestapt. De partij wil ook weten de opvangdienst sinds april is geholpen met de aankoop van de vrijgekomen grond in Bant. De commissaris van de Koning zou hierover geheimhouding hebben opgelegd aan bestuurders.

De PVV vindt dat "de zaak stinkt". De partij wil weten sinds wanneer de Gedeputeerde Staten wisten dat het COA in Bant een aanmeldcentrum wilde bouwen en waarom inwoners daar niet eerder over zijn geïnformeerd. Eenmansfractie GroenRood vraagt zich af of er meer locaties in Flevoland op tafel hebben gelegen en welke dat dan waren.

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.