Terug

Volg Hart van Nederland

Protest tegen Sigrid Kaag doet denken aan Hillary Clinton: 'Ze wordt gezien als de boeman'

Politiek

20 feb 2023, 19:22

De beelden van de insluiting van Minister Sigrid Kaag (Financiën) door demonstranten met fakkels in Diepenheim zondag, leiden tot veel discussie. Politici reageren verontwaardigd, maar er klinkt op een bepaalde manier ook steun voor de demonstranten.

In het NPO Radio 1-programma Spraakmakers geeft journalist Marc Chavannes aan begrip te hebben voor de wanhoop bij de demonstranten. "Maar ik keur niet goed wat er allemaal gebeurt. Dit is niet de manier om politieke discussies te voeren. Het is heel bedreigend. Ik vind het ook moedig dat Kaag het gesprek aan wilde gaan."

"Maar dit staat wel symbool voor wat de mensen voelen", gaat Chavannes verder. "Dan kun je sociologische redenen afgaan waarom mensen afhaken bij de politiek. Maar er zijn veel mensen die zich niet gezien en gehoord voelen. Je kunt zeggen dat dat onterecht is omdat onze verzorgingsstaat beter is dan in meeste plekken van de wereld, maar het neemt niet weg dat die mensen zich zo voelen."

Reële zorgen

Politicoloog Raymond Mens sluit zich aan bij de woorden van Chavannes. "Ze uiten zich extreem, maar maken zich over reële dingen zorgen", zegt hij tegen Hart van Nederland.

"Sigrid Kaag is voor die groep het beeld van alles wat er mis is in de politiek. Ze hebben het alleen over problemen die al decennialang spelen, terwijl Kaag nog helemaal niet zolang in de politiek zit. Ze zijn het alleen oprecht oneens met dingen die de regering nu doet. Dat hoor je ook aan de dingen die worden gezegd."

Hillary Clinton

"Ik moest zelf denken aan de situatie met Hillary Clinton, die wordt in de Verenigde Staten gezien als de boeman", vertelt Mens. "Zij staat bij een bepaalde groep gelijk aan de duivel. Dat zie je bij Kaag ook gebeuren. Zij is bij die groep het beeld geworden van alles wat er mis is. Dat hoor je aan de opmerkingen in het filmpje. Je ziet ook dat ze op verschillende golflengtes praten. De mensen praten op gevoel, terwijl Kaag technisch uit probeert te leggen hoe het werkt. Daar win je de discussie niet mee."

Veiligheid politici

Bedreigingen aan het adres van politici is een steeds groter wordend probleem. "Veel politici worden streng beveiligd. Dat is al zo sinds de moord op Fortuyn", zegt Mens. "Als je dit soort situaties ziet is het maar goed ook dat ze worden beveiligd. Ook hier bij Kaag zag je dat er veel beveiliging aanwezig was. Ik vind het dapper dat ze in gesprek probeerde te gaan met de groep, want dat was best moeilijk in deze setting."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.