Terug

Volg Hart van Nederland

Prinses Amalia wordt 18 jaar, dit verandert er voor haar

Politiek

6 dec 2021, 14:00

Sommige mensen zullen haar kinderjaren nog herinneren als de dag van gisteren, maar prinses Amalia wordt dinsdag al 18 jaar. Daarmee is ze officieel en volgens de wet volwassen. Voor iedere tiener een bijzonder moment, maar voor de kroonprinses is het veel meer dan dat. Er komen nieuwe verantwoordelijkheden bij kijken.

Sinds koning Willem-Alexander op 30 april 2013 het stokje overnam van zijn moeder, de toenmalige koningin Beatrix, is Amalia de eerste in lijn van troonopvolging. Dat is zo vastgelegd in de Nederlandse grondwet. Amalia is namelijk het oudste kind van de koning.

Mag Amalia koningin worden?

Zolang Amalia minderjarig is, mag zij echter niet het koninklijk gezag uitvoeren. Dat zou dan worden uitgeoefend door 'een regent', iemand die regeert uit naam van het staatshoofd tot deze 18 jaar is. Wie die regent is? Dat wordt bepaald door de Tweede Kamer, zij wijzen iemand aan.

Vanaf dinsdag is daar geen sprake meer van, mocht koning Willem-Alexander om welke reden dan ook afstand doen van zijn troon. Amalia is dan 18 jaar oud en mag volgens de wet zelf koningin zijn. Als de koning dinsdag wat overkomt, is Amalia onze koningin.

1,5 miljoen euro

Op haar achttiende krijgt Amalia ook een riant salaris uit de staatskas. In de wet is vastgelegd dat de koning, maar ook zijn echtgenote en de vermoedelijke troonopvolger recht hebben op een uitkering. Voor Amalia zou dat op haar achttiende neerkomen op ongeveer 1,5 miljoen euro per jaar. Daarvan is een deel bedoeld als inkomsten en een deel als onkostenvergoeding.

Echter, de prinses heeft aangegeven dat ze de uitkering voorlopig niet wil hebben. "Ik vind dat ongemakkelijk zolang ik daar weinig als tegenprestatie tegenover kan stellen", schreef ze in een brief aan premier Rutte. Ze gaat het inkomen tot het eind van haar studie terugstorten.

Raad van State

Tot slot wordt Amalia op haar achttiende automatisch lid van de Raad van State, het adviesorgaan van de overheid en de hoogste bestuursrechter van het land. Die rol is een puur symbolische rol. Haar vader is de voorzitter van de Raad van State.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.