Terug

Volg Hart van Nederland

Oekraïense president Zelensky aangekomen in Nederland

Oekraïense president Zelensky aangekomen in Nederland

Politiek

3 mei 2023, 21:15

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is aangekomen in Nederland. Hij heeft donderdag een gesprek met onder andere premier Mark Rutte, melden ingewijden aan het ANP. Zelensky nam eerder op de dag in de Finse hoofdstad Helsinki deel aan een ontmoeting van leiders van de Scandinavische landen en IJsland.

Nederland bezocht hij nog niet eerder. Wel sprak de Oekraïense president eind maart 2022 via een videoverbinding de Tweede Kamer toe.

Eerder op de avond kwam al naar buiten dat het Nederlandse regeringsvliegtuig in Helsinki was gezien. Dat toestel is op dit moment onderweg naar Nederland. Volgens ingewijden zal hij in Den Haag een speech geven met de titel 'Geen vrede zonder gerechtigheid'. Daarbij zijn onder andere premier Mark Rutte, minister Kajsa Ollongren van Defensie en Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken aanwezig. Ook staat een ontmoeting met Kamerleden op de agenda.

Zelensky gaat ook langs bij het Internationaal Strafhof. Het ICC doet onderzoek naar misdaden die zijn gepleegd in de oorlog in Oekraïne. Nederland steunt dat onderzoek met geld maar ook met marechaussees die zoeken naar bewijzen van misdaden in Oekraïne.

Buitenlandse reizen

Zelensky is de afgelopen maanden vaker naar het buitenland gereisd. Hij was de afgelopen tijd onder meer in Groot-Brittannië, Frankrijk en Polen. De eerste keer dat Zelenski zijn land verliet sinds de Russische inval was in december. Toen bezocht hij de Verenigde Staten.

Verschillende kabinetsleden onder wie premier Mark Rutte zijn al wel enkele keren naar Kyiv gereisd om daar met Zelensky te overleggen. Nederland steunt zijn land sinds de Russische inval met wapens, geld en kennis. Ook trainen Nederlandse militairen Oekraïners.

Minister Wopke Hoekstra was afgelopen februari nog op bezoek in het door oorlog verscheurde land. Tijdens het bezoek moest hij schuilen toen het luchtalarm afging:

Miljardensteun

Dit jaar maakt het kabinet 2,5 miljard euro vrij voor steun aan Oekraïne dat op 24 februari vorig jaar werd aangevallen. Het overgrote deel van het bedrag is bedoeld voor militaire steun. Dat gebeurt vooral door direct te kopen bij de wapenindustrie.

Oekraïne heeft veel wapens nodig in de strijd. In Finland zei Zelensky vooral behoefte te hebben aan luchtafweer en te hopen op gevechtsvliegtuigen. De luchtafweer is nodig tegen de Russische aanvallen met drones en raketten. Ook wordt een offensief van de Oekraïners verwacht.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.