Terug

Volg Hart van Nederland

Premier Rutte herdenkt overleden Berlusconi (86) als 'karaktervol mens'

Premier Rutte herdenkt overleden Berlusconi (86) als 'karaktervol mens'

Politiek

12 juni 2023, 13:37

De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi is op 86-jarige leeftijd overleden, schrijft de Italiaanse krant Corriere della Sera. De leider van de centrumrechtse regeringspartij Forza Italia werd vrijdag opgenomen in het San Raffaele-ziekenhuis in Milaan.

De politicus lag enkele weken geleden ook al in het ziekenhuis. Hij had een longinfectie als gevolg van chronische leukemie en moest anderhalve maand in het ziekenhuis blijven. Berlusconi worstelt al jaren met een broze gezondheid. Zo belandde hij ook in het ziekenhuis na een besmetting met het coronavirus.

Berlusconi was drie keer premier van Italië en heeft zijn stempel op het land weten te drukken. Maar ook buiten de politiek was de zakenman en miljardair een geruchtmakende man. Zijn leven werd gekenmerkt door macht, maar ook door seksschandalen en voortdurende beschuldigingen van corruptie en belastingfraude.

Vorig jaar stapte Berlusconi nog in het huwelijksbootje met zijn 53 jaar jongere vriendin:

Berlusconi (85) geeft ’jawoord’
0:58
Berlusconi (85) geeft ’jawoord’

'Karaktervol mens'

Italië verliest met het heengaan van Silvio Berlusconi een "karaktervol mens", aldus minister-president Mark Rutte in een reactie op het overlijden van de voormalige Italiaanse premier en zakenman. Berlusconi werd 86 jaar.

"Hij was de eerste Italiaanse premier met wie ik samenwerkte en hij blijft in mijn herinnering als een markant en gepassioneerd politicus", laat Rutte op Twitter weten. Hij heeft zijn condoleances overgebracht aan de Italiaanse regering.

Sommige twitteraars plaatsen vraagtekens onder het bericht van Rutte. "Het is vast gebruikelijk om iets aardigs te zeggen, maar ik heb een andere mening", laat René weten. Eric vult aan: "Hallo? De man was de verpersoonlijking van een amorele patser! Graag de zaken bij hun naam noemen. Italië is door hem misleid, bestolen en zwaar geschaad in aanzien."

'Strijder'

Elders in Europa wordt de oud-premier van Italië ook herdacht. Onder meer de voorzitter van het Europees Parlement en de Hongaarse premier Viktor Orbán prijzen de gestorven centrumrechtse voorman als "strijder". Berlusconi speelde generaties lang een hoofdrol in de Italiaanse en Europese politiek, zegt voorzitter Roberta Metsola van het Europees Parlement. Hij was "een strijder die centrumrechts leidde", zegt Metsola, van dezelfde politieke familie.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.