Terug

Volg Hart van Nederland

Politieke verdeeldheid over mogelijk muur aan de grenzen van Europa

Politiek

9 feb 2023, 21:11

De Haagse politiek is verdeeld over de mogelijke komst van de 'Muur van Rutte'. Premier Rutte oppert om een hek te bouwen rondom Europa, om er zo voor te zorgen dat er minder vluchtelingen naar Europese landen

Rutte zei woensdagavond in een debat dat het bouwen van een hek rondom de EU een oplossing zou zijn voor het grote aantal migranten dat deze kant op. De premier wees daarbij nadrukkelijk naar het feit dat er wel toegangspoorten in moeten komen, waardoor het niet onmogelijk wordt om als vluchteling Europa in te komen. Donderdag en vrijdag zal hij erover spreken met collega's tijdens een EU-top.

Andere oplossing

Staatssecretaris Eric van den Burg zou liever zoeken naar een andere oplossing, zegt hij tegen Hart van Nederland. "Het wordt nu besproken in Europa. Ik vind dat je taboeloos moet kunnen denken. Er is grote verdeeldheid in Europa over de hekken. We kunnen beter prioriteit leggen bij zaken waar minder verdeeldheid over is."

D66-Kamerlid Anne-Marijke Podt is uitgesproken tegenstander van de hekken. "Het lijkt me een heel erg slecht idee. We weten ook dat het helemaal niet werkt. Er is onderzoek gedaan naar plekken waar al hekken staan. De mensensmokkel gaat daar juist omhoog. Dan moet je je afvragen wat nut is van het hek."

Podt denkt juist aan andere oplossingen. We moeten zorgen dat we niet steeds de enorme pieken en dalen hebben", zegt het Kamerlid voor de camera van Hart van Nederland. "De hoeveelheid mensen dat in totaal binnenkomt is te overzien. De EU hoeft geen stokje voor te steken voor de hekken, landen gaan er uiteindelijk zelf over. Maar we moeten er zeker geen geld van de Europese Unie in stoppen."

Een groot huis

CDA'er Rene Peters is dan juist weer voorstander van een muur. "Ik zie Europa als een groot huis. Daar kunnen mensen welkom zijn en als je erin wilt dan kun je aanbellen. Dan hoor je bij de deur of je erin kan of niet. Ik wil dus dat het gecontroleerd gaat. De buitengrenzen moet je dan afsluiten, zodat de poort een beetje open kan. Europa moet wel meefinancieren aan de betere grensbewaking. Je kunt niet zeggen dat ze het daar uit moeten zoeken", besluit het Kamerlid van de coalitiepartij.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.