Terug

Volg Hart van Nederland

Politie over blokkade-acties van boeren: 'Dit zijn zware delicten'

Politie over blokkade-acties van boeren: 'Dit zijn zware delicten'

Politiek

28 juli 2022, 18:33

De politie maakt zich grote zorgen over de acties van de boeren. Na blokkades op snelwegen en grote branden langs de weg, werden zelfs bedrijven die het puin om moesten ruimen bedreigd. Willem Woelders, woordvoerder van de landelijke eenheid van de politie, heeft een duidelijke boodschap: "Ga met elkaar om de tafel zitten. Op deze manier wordt het alleen maar erger en steeds gevaarlijker."

Hij benadrukt de ernst van de acties. "Een kleinere groep geradicaliseerde boeren voeren onverwacht acties uit en gebruiken middelen die zwaar strafbaar zijn in het wetboek van strafrecht", zegt hij tegen Hart van Nederland. "Als je asbest op een snelweg gooit staat er twaalf jaar gevangenisstraf op. Als je opzettelijk brandsticht staat daar twaalf jaar gevangenisstraf op. Dus we praten echt over heel zware delicten."

Waarom worden de daders niet gepakt?

Voor de politie ligt een lastige taak om de daders op te pakken. "We hebben hier te maken met een doelgroep die pas op het laatste moment, in een zeer kleine kring, communiceert wat ze doet, het uitvoeren en vervolgens weg zijn", legt Woelders uit.

Veel mensen vragen zich af of ze de camera's die boven de weg hangen kunnen gebruiken. "Dat zouden we wel willen, maar de camera's zijn van Rijkswaterstaat voor verkeersveiligheid. Wij kunnen daar dus niet bij komen. We kunnen ook geen vorderingen doen om oude opnames te krijgen, want er worden geen opnames opgeslagen."

Hij hoort de oproep om sneller en harder op te treden. "We hebben eenheden die in de omgeving van snelwegen waar dit zou kunnen plaatsvinden surveilleren om te proberen ze te onderscheppen voor ze de snelweg op gaan. Maar dat kun je niet op alle locaties in Nederland doen. En zelfs al zou je bij elke oprit een politieauto neerzetten, dan ben je nog redelijk kansloos tegen een groep boeren met trekkers." Daarom roept hij iedereen die iets gezien of zelfs gefilmd heeft op om dat met de politie te delen.

Terug naar het begin

Maar Woelders benadrukt dat de oplossing niet bij de politie ligt. "Ga terug naar het begin. Het probleem zit in de stikstofproblematiek, in de positie van de boeren. Om de politieke tafel moet samen met boeren gesproken worden. Wij zullen aan de andere kant alles proberen om mensen die dit soort zware feiten plegen aan te houden en voor een rechter te brengen."

Hij roept de politiek en boeren met elkaar om de tafel te gaan zitten. "Op deze manier wordt het alleen maar erger en steeds gevaarlijker. We hebben afgelopen weekend al zware aanrijdingen gezien met gelukkig alleen maar blikletsel. Maar voor hetzelfde geld hebben we ook dodelijke slachtoffers. Laten we hier echt mee stoppen."

 Lees alles over wat er door het hele land gebeurt in onze liveblog.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.