Terug

Volg Hart van Nederland

Wat kunnen de aankomende verkiezingen betekenen voor boeren in onzekerheid?

Politiek

24 feb 2023, 08:01

De aankomende Provinciale Statenverkiezingen hebben met meer landelijke onderwerpen te maken dan je in eerste instantie zou denken. In de eerste aflevering van onze nieuwe podcast 'In Alle Staten' gaat het over stikstof. Jos Verstraten is een melkveehouder in het Noord-Brabantse Westerbeek, die al jaren in onzekerheid leeft. Wat kunnen deze verkiezingen voor hem betekenen?

Het ongrijpbare goedje stikstof houdt de gemoederen in ons land al jaren bezig en het stikstofbeleid heeft voor boeren door het hele land grote impact. Zelfs de provinciale afdelingen van de VVD en CDA zijn het vaak niet eens met het landelijke stikstofbeleid.

Illegaal

Boer Jos is één van de 2488 PAS-melders in Nederland en daarmee sinds 2019 een illegaal ondernemer. Deze zogenoemde PAS-melders mochten volgens het oude beleid hun bedrijf oprichten of uitbreiden met alleen een melding, en dus zonder vergunning. Maar dat beleid is door de Raad van State onrechtmatig verklaard.

Het kabinet wil de PAS-melders snel legaliseren, anders volgen mogelijk boetes, terwijl zij volgens de toen geldende regels hebben gehandeld. De Nederlandse boeren leven in onzekerheid in afwachting op een oplossing, terwijl de schuld niet bij hen ligt. "Wanneer is het genoeg?", vraagt Jos zich af.

Podcast

Wat kunnen de Provinciale Statenverkiezingen betekenen voor de boeren in Nederland? En hoe reageren de mensen op straat als het gaat om het stikstofbeleid? Nikki Herr, presentator en verslaggever bij Hart van Nederland, gaat hierover in gesprek met politiek verslaggever Merel Ek. Beluister de podcast hieronder of in je favoriete podcast-app.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.