Terug

Volg Hart van Nederland

Nieuwe peiling: BBB zit VVD op de hielen, verschil nog maar 1 zetel

Politiek

10 juli 2022, 11:45

De aanhoudende boerenprotesten leggen de BoerBurgerBeweging (BBB) bepaald geen windeieren. Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou de nieuwe partij bijna de grootste van het land worden. Dat blijkt zondag uit een nieuwe peiling van Maurice de Hond.

Momenteel heeft BBB één Tweede Kamerlid: Caroline van der Plas. Bij nieuwe verkiezingen zou zij volgens De Hond er momenteel maar liefst negentien collega's bij krijgen. BBB staat namelijk virtueel op 20 zetels. En daarmee is de boerenpartij 'nu' praktisch de grootste partij van het land. Alleen de VVD van premier Mark Rutte peilt nog net iets hoger: 21 zetels.

BBB is al maanden bezig aan een opmars in de peilingen. Volgens de opiniepeiler kaapt de nieuwe partij vooral kiezers weg bij CDA (5 zetels), VVD (4) en PVV (4). Ook doet de BoerBurgerBeweging het goed bij mensen die vorig jaar niet hebben gestemd bij de Tweede Kamerverkiezingen, aldus De Hond.

Vorig jaar ging Hart van Nederland mee op campagne met nieuwe partijen, waaronder de BoerBurgerBeweging (tekst gaat verder onder video)

Kleine partijen de boer op voor Kamerzetel: 'De stem van het ...
1:09
Kleine partijen de boer op voor Kamerzetel: 'De stem van het ...

Coalitie duikt onder 50 zetels

De grote verliezers lijken de regeringspartijen te zijn. Zo staat de VVD in de huidige peiling op 21 zetels, wat een verlies van dertien zetels ten opzichte van de laatste stembusgang zou betekenen. D66 daalt elf zetels en zou 'nu' uitkomen op 13 zetels. CDA is met 6 virtuele zetels inmiddels afgezakt tot elfde partij van het land.

Alleen de ChristenUnie (7 zetels) staat momenteel op winst. De coalitiepartijen haalden in maart 2021 samen nog 77 zetels. Ruim een jaar later zijn daar in deze peiling nog slechts 47 van over. Daarnaast geven kiezers het kabinet-Rutte IV een gemiddeld rapportcijfer van 3,9 als het aankomt op vertrouwen in de regering. "Historisch laag", volgens De Hond.

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.