Terug

Volg Hart van Nederland

Panel: 85 procent begrijpt dat politie vuurwerkverbod wil bij onrustige jaarwisseling

Politiek

27 dec 2022, 22:27

Als het de komende jaarwisseling uit de hand loopt, heeft 85 procent van de Nederlanders begrip als de politie voor een volledig vuurwerkverbod kiest. Dat blijkt uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder 2.609 deelnemers. Niet iedereen van hen is het er ook inhoudelijk mee eens, maar alsnog stemt een meerderheid in met een algeheel verbod op vuurwerk als het tijdens Oud en Nieuw opnieuw uit de hand loopt.

De politie liet eerder weten dat als het afsteken van vuurwerk deze jaarwisseling leidt tot "veel letsel, ellende en schade", ze zal aandringen op een landelijk vuurwerkverbod. Dit statement kan onder de Nederlanders op veel steun rekenen. 56 procent is het ermee eens dat er een vuurwerkverbod zou moeten komen als het uit de hand loopt. 29 procent is het er niet mee eens, maar toont wel begrip voor de opstelling van de politie. Een kleine groep van 15 procent, vooral stemmers van Forum voor Democratie en in mindere mate PVV en SP, kan geen begrip opbrengen voor de oproep van de politie tot een mogelijk vuurwerkverbod.

Vooral mensen in de leeftijdsgroep 50+ zijn het eens met de politie; maar liefst 70 procent steunt het voornemen, en nog eens 23 procent is het er niet mee eens maar kan het wel begrijpen. Deelnemers onder de 30 jaar kijken er anders tegenaan; hiervan is maar 33 procent het eens met een verbod, en 64 procent oneens.

Minder aanhoudingen

De afgelopen twee jaar gold vanwege corona een algeheel vuurwerkverbod. Dit leidde tot minder incidenten en aanhoudingen. "Wat de politie betreft is komend oud en nieuw een succes als die daling verder doorzet."

Ondanks de personeelstekorten zegt de politie tijdens de jaarwisseling genoeg mensen op te been te brengen. Ook worden waar dat kan drones ingezet om relschoppers te volgen. Wel zijn er zorgen over de kracht van het vuurwerk en hulpverleners die daarmee bekogeld worden. "We willen graag dat iedereen na de dienst weer heelhuids thuiskomt."

Ook je mening geven?

Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!

Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.