Terug

Volg Hart van Nederland

FvD-Kamerlid vergelijkt ongevaccineerden met vervolgde Joden: 'Geen woorden meer voor'

Politiek

9 sep 2021, 21:17

Tweede Kamerlid Gideon van Meijeren van Forum voor Democratie (FvD) heeft zich donderdag de woede van veel politici op de hals gehaald. Tijdens een debat zei hij onder andere dat niet-gevaccineerden door allerlei beperkingen nu hetzelfde overkomt als Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Van Meijeren was al een keer op de vingers getikt door Kamervoorzitter Vera Bergkamp, maar trok zich daar niets van aan. "Om misverstanden te voorkomen: Forum voor Democratie bepleit op geen enkele manier dat de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog in de buurt komen wat op dit moment ongevaccineerden wordt aangedaan", ging hij door.

Debat geschorst

"Natuurlijk niet", voegde het Kamerlid er zelfs aan toe, om vervolgens zijn betoog doodleuk voort te zetten" "Het is een glijdende schaal. Eerst werden de Joden uitgesloten van bioscopen. Toen mochten ze niet meer naar het restaurant." Daarop schorste Bergkamp het Kamerdebat.

De vergelijking tussen mensen die niet ingeënt willen worden en de Jodenvervolging noemde Bergkamp "kwetsend". Toen minister Ferd Grapperhaus van Justitie later aan het woord kwam tijdens het debat liet hij weten dat hij zich "gestoord" had aan de uitspraken van Van Meijeren. "Dit gaat wat mij betreft echt alle perken te buiten."

'Geen woorden meer voor'

Ook buiten de muren van de Tweede Kamer zijn er ook genoeg mensen die de omstreden uitspraken van Van Meijeren veroordelen. Zo is op Twitter 'Gideon', de voornaam van het FvD-Kamerlid al langere tijd trending topic, met veel boze tweets tot gevolg.

(Tekst gaat verder onder tweets)

Na een korte analyse kan deze Twitteraar niets anders meer dan te zwijgen:

Maar, er is ook bijval voor het Van Meijeren:

En deze Twitteraar wil zelfs dat Kamervoorzitter Bergkamp aftreedt:

Geweld tegen journalisten

Het debat ging overigens over geweld tegen journalisten. Al eerder wist Van Meijeren een groot deel van zijn collega's zich tegen zich in het harnas te jagen. Terwijl bijna het hele parlement zich zorgen maakt over de toenemende agressie, benadrukte Van Meijeren juist dat de gevestigde media zich schuldig maken aan "desinformatie en nepnieuws".

De politicus vindt dat een groot deel van de journalisten daarom "tuig van de richel" is, zoals PVV-leider Geert Wilders eerder twitterde. VVD-Kamerlid Ingrid Michon-Derkzen stelde daarop dat Van Meijeren daarmee "direct bijdraagt aan de bedreigingen van journalisten".

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.