Terug

Volg Hart van Nederland

Ongehoord Nederland onder vuur na racisme-item, NPO onderneemt actie

Ongehoord Nederland onder vuur na racisme-item, NPO onderneemt actie

Politiek

16 sep 2022, 14:13

Ongehoord Nederland heeft met een racisme-item dat in de uitzending van donderdag werd vertoond "de grens van de redactionele vrijheid bereikt". Dat laat NPO-voorzitter Frederieke Leeflang vrijdag weten. Op social media regent het negatieve reacties op het item.

In het item werd een compilatie getoond van internetfilmpjes waarin mensen van kleur witte mensen in elkaar slaan. Volgens presentatrice Raïsa Blommestijn wilde het programma hiermee "een op sociale media minder belicht aspect van racisme" tonen. Zij sprak over "blanken die door negers in elkaar worden geslagen".

NPO: Veel klachten ontvangen

Volgens Leeflang heeft "NPO de redactionele vrijheid hoog in het vaandel staan, maar daar zijn wel grenzen aan wat racistische of discriminerende uitlatingen betreft. Die grens is volgens de NPO in deze uitzending bereikt". De NPO verzoekt daarom het Commissariaat voor de Media om zich hierover uit te spreken. In de Mediawet staat volgens de NPO dat "een publieke media-instelling passende maatregelen neemt om te voorkomen dat het aanbod van haar mediadiensten aanzet tot geweld of haat jegens een groep of lid van een groep". De NPO heeft vrijdag "veel" klachten ontvangen over het item. Ook op Twitter reageren veel mensen verontwaardigd op het item.

Politiek

Ook politici reageren op de spraakmakende video. Sjoerd Sjoerdsma (D66) is het met de beslissing van NPO eens. "Terecht stelt de NPO dat hier een grens is bereikt en dat het Commissariaat van de Media een uitspraak moet doen."

Tweede Kamerlid Mohandis Mo is niet te spreken over het item. "Wat een racistische drek, de publieke omroep onwaardig", schrijft hij. Volgens hem biedt de mediawet te veel ruimte. "De wet moet zo worden aangescherpt dat bij een tweede sanctie van de NPO of Commissariaat de erkenning automatisch intrekt."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.