Terug

Volg Hart van Nederland

'Nederland stevent af op recordaantal migranten'

'Nederland stevent af op recordaantal migranten'

Politiek

3 okt 2022, 09:02

Nederland stevent af op een recordaantal immigranten. Dat meldt De Telegraaf op basis van cijfers van het CBS. Die laten zien dat het aantal inwoners in ons land explosief toeneemt.

Die enorme stijging is opvallend, juist omdat minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) eind september nog riep dat er "heel veel minder" migranten in Nederland opgenomen moeten worden. De Jonge stelde toen dat Nederland het zich niet kan veroorloven "geen grip te hebben op migratie."

'Vrijwel allemaal uit buitenland'

Het CBS berekende dat het migratiesaldo tot en met augustus uitkomt op zo'n 160.000. Omdat het aantal nieuwgeborenen en sterfgevallen elkaar nauwelijks ontloopt, moet dat getal wel komen van de komst van vluchtelingen, zo denkt demograaf Jan Latten. Volgens hem is de basis van die 160.000 nieuwe mensen al in het voorjaar gelegd door de golf vluchtende Oekraïners, maar gaat het ook om arbeidsmigranten, gezinsherenigers, asielmigranten en studenten. "Al met al zit het land op een koers naar ruim 200.000 nieuwe inwoners tot eind dit jaar, vrijwel allemaal uit het buitenland afkomstig", aldus de demograaf tegenover de krant.

Het is dan ook tijd voor verandering, oordeelt Latten. "Er is geen coherent beleid op migratie. Geen visie voor de lange termijn. Je moet je als land afvragen hoeveel extra mensen je maximaal aankunt. Het ziet er nu uit alsof er wordt gedweild, terwijl de kraan openstaat."

Reactie CBS

Het CBS heeft naar aanleiding van het artikel van De Telegraaf een officiële reactie naar buiten gebracht. Het statistiekbureau legt uit waar het migratiesaldo vandaan komt. "Vergeleken met de afgelopen twee jaar is de bevolking inderdaad harder gegroeid. Maar zowel de groei door natuurlijke aanwas als de immigratie- en emigratiepatronen zijn sinds het uitbreken van de coronapandemie sterk verstoord. Tel daarbij de aanhoudende onrusten in Syrië en Afghanistan en de oorlog in Oekraïne, waardoor de immigratie recent harder is gegroeid. "

Volgens het CBS is het nog maar de vraag of de momenteel zichtbare migratie-effecten van permanente aard zijn. "Asielmigratie fluctueert heel sterk over de tijd, omdat die samen gaat met onrusten elders."

Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden door Hart van Nederland.

Beeld ter illustratie

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.