Terug

Volg Hart van Nederland

Nederland levert F-16 gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne

Politiek

20 aug 2023, 14:38

Nederland gaat samen met Denemarken F-16 gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne leveren. Demissionair premier Mark Rutte maakte dat zondag bekend na overleg met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky op vliegbasis Eindhoven.

Het is voor het eerst dat een westers land Oekraïne belooft moderne gevechtsvliegtuigen te geven. Eerder kreeg de regering in Kyiv al wel van voormalige Oostbloklanden gevechtsvliegtuigen die gemaakt zijn in Rusland.

Zelensky vraagt al lang om de levering van F-16's. Rutte kon nog niet zeggen om hoeveel vliegtuigen het gaat of wanneer ze worden geleverd. "Dit is niet iets voor de heel korte termijn", zei minister Kajsa Ollongren (Defensie) vrijdag nog.

Toestemming

De Nederlandse F-16's worden overbodig omdat ze momenteel vervangen worden door F-35's. De Koninklijke Luchtmacht heeft nog 42 F-16's waarvan er 24 operationeel zijn, aldus een woordvoerder van het ministerie van Defensie.

Nederland leidt samen met Denemarken een coalitie met elf andere NAVO-bondgenoten die Oekraïners leert vliegen met een F-16. De Verenigde Staten gaven vorige week toestemming om F-16's aan Oekraïne te gaan leveren.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.