Terug

Volg Hart van Nederland

Nederland in verzet tegen EU-identificatienummer na zorgen over veiligheid

Nederland in verzet tegen EU-identificatienummer na zorgen over veiligheid

Politiek

2 juni 2022, 21:09

Nederland gaat in verzet tegen het voornemen van de Europese Commissie om een zogenoemd EU-identificatienummer in te willen voeren. Hoewel Nederland voorstander is van een Europese digitale identiteit (eID) wil Den Haag niet dat er een "uniek en permanent" identificatienummer te verbinden valt bij het Europese digitale identiteit.

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitale Zaken) heeft nog hoop het tij te kunnen keren. In Luxemburg praten de verantwoordelijke EU-bewindslieden vrijdag weer over de eID. Via een 'digitale portefeuille' op een smartphone of ander apparaat kunnen burgers zich hiermee straks in de hele EU identificeren en elektronisch documenten delen. In deze wallet-app kunnen dan zaken als een paspoort, rijbewijs, huwelijksakte of ander document veilig worden opgeslagen. Daarmee kun je dan overal in de EU een bankrekening openen, een hypotheek afsluiten of belasting betalen.

Vrezen om veiligheid

Kamer en kabinet willen alleen niet dat aan deze eID en portefeuille een identificatienummer wordt gehangen. De Kamer nam donderdag een motie van de ChristenUnie aan die het kabinet oproept zich te verzetten tegen de komst daarvan. Bijna honderd Kamerleden steunden de motie.

"We vrezen om de veiligheid", zegt Van Huffelen over het verzet tegen het identificatienummer. Volgens haar zijn er ook alternatieven mogelijk. Daarbij wijst ze op de Nederlandse DigiD, waarmee ook al bij instanties in België kan worden ingelogd.

Strijd nog niet gestreden

De meeste EU-lidstaten zijn voorstander van een Europees identificatienummer. Volgens de staatssecretaris vinden ze het makkelijk. "Het wordt ingewikkelder als landen met hun eigen nummers werken", zegt Van Huffelen. Naast Nederland hebben alleen Portugal en Duitsland zich tegen het identificatienummer uitgesproken.

Maar volgens de bewindsvrouw is de strijd nog lang niet gestreden. "We zitten nog vroeg in het onderhandelingsproces." Een aantal landen heeft volgens haar ook nog geen hard standpunt ingenomen. Ook zitten landen "gematigd" in het dossier.

Nederland kan het voorstel niet met een veto tegenhouden. Een meerderheid is voldoende om het voorstel goed te keuren. Van Huffelen denkt dat er pas volgend jaar over zal worden gestemd.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.