Terug

Volg Hart van Nederland

Partijen willen dat seks met lichaam overledene strafbaar wordt

Partijen willen dat seks met lichaam overledene strafbaar wordt

Politiek

15 dec 2022, 17:45

Seksuele handelingen met lichamen van overledenen moeten expliciet strafbaar worden gesteld, vinden diverse partijen in de Tweede Kamer. Nu bestaat in Nederland geen specifiek wetsartikel tegen necrofilie en dat zou volgens Kamerleden van in elk geval PVV, CDA en VVD moeten veranderen.

Lilian Helder (PVV) noemde necrofilie tijdens een debat "een ernstige inbreuk op de integriteit van de overledene". Ze wees erop dat het in andere westerse landen als Duitsland, Frankrijk, Engeland en de VS strafbaar is en vroeg minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz daar ook in Nederland voor te zorgen.

Andere partijen vielen Helder bij. VVD-Kamerlid Ingrid Michon-Derkzen zei het "niet meer dan eens" te kunnen zijn met het pleidooi. "Toen ik las dat het niet strafbaar is om seks te hebben met een lijk, dacht ik: hè, hebben we dat niet geregeld?", reageerde Anne Kuik van het CDA. Ook haar lijkt het goed om dat alsnog te regelen. Andere partijen hebben nog niet op het voorstel gereageerd.

Grote impact op nabestaanden

Begin deze maand adviseerde ook het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) strafbaarstelling. "Persoonlijkheidsrechten, in het bijzonder het recht op bescherming van de lichamelijke integriteit en de persoonlijke levenssfeer, werken na het overlijden door", schreef het centrum in een rapport. "Ook na het overlijden verdient het lichaam daarom bescherming. Het moet op een integere manier worden behandeld. Aantasting van een overleden lichaam heeft bovendien een grote impact op nabestaanden en anderen in de samenleving."

De voorganger van Yeşilgöz, Ferd Grapperhaus, gaf vorig jaar opdracht tot het WODC-onderzoek. Hij zei er toen bij dat necrofilie weinig voorkomt en meestal in combinatie met moord of doodslag, waarvoor de daders dan wel worden vervolgd.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.