Terug

Volg Hart van Nederland

Als nazi verklede jongens maken excuses aan Urk: 'Wij zijn absoluut niet tegen Joden'

Politiek

13 sep 2021, 20:52

De jongeren die in nazi-kleding en met Jodensterren door Urk liepen hebben hun excuses gemaakt aan de gemeenschap. "Het was absoluut niet de bedoeling of intentie om herinneringen wat betreft de Tweede Wereldoorlog op te wekken", schrijven de jongeren in een excuusbericht dat is ingezien door Hart van Nederland.

De groep liep zaterdagavond in nazi-kleding door het dorp. Ook hielden ze iemand zogenaamd onder schot die verkleed was als gevangene en een Jodenster droeg. Op andere beelden die rondgaan is te zien hoe de jongens al feestend de Hitlergroet brengen.

De actie van de jongeren is niet in goede aarde gevallen in de Urker gemeenschap. "Het is een kwalijke zaak", zegt een bewoner. "Ik denk dat de jongeren dat gedaan zonder dat ze erover nagedacht hebben. Ze weten niet wat er achter dat Duitse uniform zit."

Excuses

Dat schijnen de jongeren ook te beseffen. "Afgelopen zaterdagavond heeft er een verkleedfeestje plaatsgevonden waarbij een grens is overschreden. Hier zijn wij na de tijd ons van bewust geworden", schrijven ze. "Wij willen benadrukken dat wij absoluut niet anti-semitisch of tegen Joden zijn, of achter het Duitse regime staan. Hierbij onze oprechte excuses."

De excuses zijn een goed teken, vinden verschillende bewoners. "Het is nog steeds niet goed te praten. Maar het maakt wel een deel goed, dat Urkers weten dat het is opgepakt." De jongeren zijn door een lokale organisatie benaderd en ermee geconfronteerd wat hun actie teweeg heeft gebracht. "Ze hebben er oprecht spijt van", vertelt een jongere, die speciaal vandaag een petje met de Israëlische vlag op heeft gedaan. "Als steun voor de Joden."

Wat een van de volwassen in het vissersdorp betreft is het wel goed om de jongeren die dit hebben gedaan nog wat bij te brengen over de Tweede Wereldoorlog. "Het is een goede les om ze een keer mee te nemen naar Auschwitz. Dat ze realiseren wat er echt achter zit."

'Geen coronaprotest'

In tegenstelling tot eerdere berichten van onder meer de gemeente Urk, waarbij werd gespeculeerd dat de jongeren de actie deden als protest tegen de coronamaatregelen, is dat volgens bewoners niet het geval. "Ik denk niet dat het een coronaprotest is", aldus een bewoners. "Ze moeten achter iets verschuilen. Ik denk dat het een gekkigheidje was." "Ik denk ook niet dat de ouders hadden gezien dat ze zo gekleed op pad waren gegaan, dat hadden ze niet goedgekeurd", vertelt een ander.

Het CIDI laat maandagavond aan Hart van Nederland weten geen genoegen te nemen met de excuses. "Ik zou willen zien dat ze een duidelijk gebaar maken", zegt Aaron Vrieler. "Ze hebben heel Joods Nederland geschokt en dan is een simpele sorry niet genoeg." Het CIDI zegt het onderzoek van de politie af te wachten. "Indien nodig zullen we aangifte doen, maar dat hangt af van wat uit het politieonderzoek komt."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.