Terug

Volg Hart van Nederland

Nabestaanden bij Holocaustherdenking vol woede om Jodensterren corona-activisten

Nabestaanden bij Holocaustherdenking vol woede om Jodensterren corona-activisten

Politiek

30 jan 2022, 21:30

De slachtoffers van de holocaust zijn zondag herdacht bij het Spiegelmonument in Amsterdam. Een dramatisch deel van de geschiedenis, maar vandaag de dag nog even relevant. Sommige demonstranten die zich buiten de maatschappij gezet voelen door de coronamaatregelen tooien zichzelf met Jodensterren. Nabestaanden spraken tijdens de Holocaustherdenking hun onvrede daarover uit: "Onvergelijkbaar".

"Die industriële, planmatige, systematische vernietiging van mensen om wat ze zijn maakt de Holocaust in de geschiedenis onvergelijkbaar," zegt Jacques Grishaver van het Auschwitz Comité in zijn toespraak. "Schaamteloos", zegt de Amsterdamse burgemeester Halsema, "Als de Jodenster ook hier op de Dam in Amsterdam wordt misbruikt voor effectbejag, enkel en alleen om aandacht te krijgen."

'Deze mensen kiezen er vrijwillig voor'

Vanwege coronamaatregelen waren bij de herdenking maar een beperkt aantal genodigden. Veel nabestaanden bezochten daarom het Holocaust namenmonument dat in september in de hoofdstad werd geopend. Een van hen is Samu de Leeuw, die zelf op jonge leeftijd ondergedoken zat. "Mijn opa en mijn vader liepen met een Jodenster. Dat moest, omdat ze uitgekotst zijn door het Duitse nazisme. Deze mensen kiezen er vrijwillig voor om met een Jodenster te lopen. Dat is onvergelijkbaar, waar hebben we het over."

De Leeuw hoopt dat anderen in actie komen. "Ik zou willen dat iedereen opstond en zegt: 'de Joodse bevolking staat niet alleen'."

Ook op sociale media wordt veel gereageerd op het gebruik van Jodensterren door demonstranten. "Terwijl vandaag de Nationale Holocaust herdenking plaatsvindt, wordt bij een 'demonstratie' de Holocaust misbruikt en getrivialiseerd", schrijft Elkan van der Raaf.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.