Terug

Volg Hart van Nederland

Ministerie promoot oproep om auto maand te laten staan, maar politici doen niet mee

Ministerie promoot oproep om auto maand te laten staan, maar politici doen niet mee

Politiek

10 juni 2022, 16:24

De benzineprijzen rijzen de pan uit en dat dwingt tot alternatieven. Als het aan Milieu Centraal ligt, zouden automobilisten wat vaker de auto moeten laten staan en het openbaar vervoer gebruiken. Deze week is daarom de campagne #geendruppelbenzine van start gegaan, dat steun krijgt van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW).

De campagne is geïnspireerd op themamaanden als 'Dry January' en roept automobilisten van 6 juni tot 1 juli op om hun auto te laten staan. Het ministerie van IenW ziet in deze actie een goede manier om de CO2-uitstoot te verminderen. Ook is vaker met de fiets of het ov gaan goed voor je portemonnee, aldus het ministerie.

Vooral mensen uit de stad zouden hun auto wat vaker kunnen laten staan, vertelt een woordvoerder van Milieu Centraal aan Hart van Nederland. Zij kunnen zich volgens de woordvoerder makkelijker en goedkoper verplaatsen met het openbaar vervoer of de elektrische fiets.

Openbaar vervoer onbetaalbaar

Hoewel het beter is voor het milieu en je portemonnee, is lang niet iedereen blij met de oproep van het ministerie van IenW. Zo laten mensen weten dat er niet iedere plaats een goede bus- of treinverbinding heeft en dat het openbaar vervoer ook onbetaalbaar is geworden.

Ook wordt er gekeken naar onze oosterburen. Daar kun je de hele zomer met het openbaar vervoer reizen voor 9 euro per maand en dat is volgens sommigen wél een reden om de auto wat vaker te laten staan en met de burgerrups naar je werk te gaan.

Het ministerie van IenW is niet ongevoelig voor deze argumenten en wijst naar de maatregelen die nu al worden getroffen om mensen te helpen meer klimaatneutraal te leven. "Vanuit het ministerie hebben we allerlei subsidieregelingen om dat makkelijker te maken voor alle inwoners, zoals subsidies voor elektrische auto’s, voor schone bouwmachines en voor onderzoek naar duurzamere brandstoffen", schrijft ze in een schriftelijke reactie.

Politici doen niet mee

Inmiddels hebben volgens Milieu Centraal honderden automobilisten zich aangemeld voor de campagne, al willen twitteraars vooral weten of daar ook politici daar tussen zitten. Zo vragen Caroline Vonhoff en Christian Traets of politici bijvoorbeeld hun dienstauto kunnen laten staan tot 1 juli.

Een woordvoerder van Milieu Centraal kon nog niet zeggen of er tussen de honderden aanmeldingen ook politici zitten. "Dat zou natuurlijk mooi zijn, al gaat het ons vooral om de bewustwording. Het pakken van de auto wordt nog steeds gezien als een gewoonte, maar er zijn zeker alternatieven."

Voor minister onmogelijk

Minister Harbers en staatssecretaris Heijnen van IenW zullen zich in ieder geval al niet aan de autoloze maand kunnen houden. "De agenda van de bewindspersonen laat het niet toe om alle afspraken in het land een maand lang met het ov of de fiets te doen, daarvoor moeten ze te vaak op verschillende plekken in het land zijn", aldus een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur. "De bewindspersonen rijden voor deze bezoeken wel hybride."

Toch doet het ministerie wel van alles om zelf ook milieubewust te werken, voegt de woordvoerder toe. "De minister en staatssecretaris dragen bij aan minder CO2-uitstoot, onder andere doordat ze hun eigen ministerie in 2030 energie- en klimaatneutraal hebben."

Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden door Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.